Гігієнічна ефективність різних методів сушки рук: огляд доказів

Гігієна рук – важливий захід  профілактики передачі збудників інфекційних хвороб  безпосередньо від людини до людини  та через предмети оточення. Миття рук із милом, на відміну від  використання антисептичного засобу, потребує сушки і розмірковувань: одноразові паперові рушники  чи сушарки? що ефективніше та безпечніше?

У національних рекомендаціях з профілактики інфекцій, що передаються при наданні медичної допомоги у Великій Британії (National Evidence-Based Guidelines for Preventing Healthcare-Associated Infections in NHS Hospitals in England)  зазначається,  що повітряні та струйні сушарки не підходять для використання в клінічних умовах.

Чому ж так?

По-перше: дослідження довели, що медичні працівники при нормальному/звичному використанні сушарок з гарячим повітрям висушують руки лише до рівня 55% (чоловіки) – 68% (жінки), а вологе середовище добре сприяє контамінації мікроорганізмами та їх розмноженню. Водночас, при використанні рушників з  паперу досягається рівень    90%.

По-друге: тертя рук під час сушіння повітряними або струйними сушарками є фактором, який значно впливає на рівень чистоти рук після миття. І в цьому випадку знову ж таки виграють одноразові паперові полотенця, оскільки при їх використанні не відбувається тертя рук «шкіра до шкіри».

По-третє: санвузли та туалети вважаються місцями з високим ризиком росту та поширення бактерій. Кожного разу, коли змивається вода в унітазі, в повітря, на площу близько 6 м.кв. може розповсюджуватись дрібний аерозольний туман . Цей туман може вміщувати багато типів бактерій та вірусів, які можуть призводити до виникнення хвороб. Дослідники визначили потенційний ризик сушки рук гарячим повітрям для передачі бактерій повітряно-крапельним шляхом. І дійшли  висновку, що сушка рук гарячим повітрям не повинна використовуватися в зонах інтенсивної терапії, оскільки може сприяти перехресному інфікуванню через повітряне середовище або через інфікований персонал.

Отже  вагаючись перед вибором: одноразовий паперовий рушник чи сушарка, оберіть краще рушник!

А власникам закладів, де встановлені повітряні сушарки (якщо це не зони інтенсивної терапії лікарень у яких треба терміново відмовлятись від повітряних сушарок) рекомендується розглянути доцільність встановлення в приміщеннях, в яких використовуються повітряні сушарки опромінювачів ультрафіолетових екранованих бактерицидних (з жалюзі). Ці прилади генерують ультрафіолетове випромінювання, яке зназаражує повітря лише у верхній зоні приміщення, тому не здійснюють жодного негативого впливу на відвідувачів закладів.