Алергія на домашній пил – що робити?

Ще в 17 столітті фламандський лікар Джон Баптиста описав випадок ченця, який, підмітаючи підлогу, починав задихатися. Останнім часом у світі  зросла інтенсивність поширення алергійних  захворювань, як у дорослого населення, так і у дітей.  Будь-який домашній пил є комплексом алергенів.  У його склад входять: бібліотечний пил, фрагменти пір’я, волосся та епідерміс людини і багато іншого. Але, основний алерген, який викликає алергію на домашній пил, це – пиловий кліщ. Пилові кліщі не можна побачити неозброєним оком, оскільки їхня довжина не перевищує 0,5 мм. Кліщі воліють жити в ліжку, де людина втрачає найбільшу кількість лусочок шкіри. Вони «люблять» ліжко не тільки тому, що воно служить джерелом харчування, а й забезпечує ідеальне середовище для розмноження і росту – тепло та вологу. При відсутності ефективного провітрювання та систематичного прибирання, алергенні кліщі розмножуються без особливих перешкод. В 1г побутового пилу може міститися від 200 до 15000 екземплярів кліщів. Потомство однієї самиці за рік може нараховувати 5 млрд. кліщів. Запідозрити наявність у себе алергії на домашній пил можна, якщо прибирання викликає неприємні симптоми – сльозотечу, кашель, нежить та інше. Погіршення стану відбувається при контакті з великою кількістю пилу, наприклад, при вибиванні килимів або знятті штор. Ви можете відчувати себе недобре в приміщеннях, де накопичилося багато пилу в книгах, килимах, м’яких іграшках. У кожної людини алергія проявляється по – різному, в залежності від того, який орган більш чутливий – шкіра, слизова оболонка носа, очей або бронхів.

Перший крок в боротьбі з будь-яким видом алергії – мінімізувати контакт з алергеном. Для цього доведеться потрудитися.

Запобіжними заходами щодо боротьби з побутовими кліщами є: вологе прибирання приміщень з використанням сучасних миючих засобів; систематичне провітрювання  або кондиціювання приміщень; застосування пилотягів різних типів; використання синтетичних подушок, наматрацників, ковдр; прання білизни в сучасних пральних машинах; використання сучасних засобів для боротьби із побутовими кліщами. Якщо ви будете постійно підтримувати необхідний мікроклімат в житлових приміщеннях – кліщі не приживуться й загинуть.

Наголошуємо, якщо у Вас є прояви згаданої вище симптоматики та підозра на «сусідство» з кліщами пилу – ми допоможемо провести необхідні лабораторні дослідження, які здійснює паразитологічна лабораторія ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» (т.3150413 договірний відділ).

Тож пам’ятайте, дотримання наших рекомендацій допоможе уникнути захворювань, у тому числі викликаних алергенними кліщами.