Миші в хаті – непрохані гості

Слово «миша» утворене від стародавнього індоєвропейського слова «муш», що перекладається як «злодій». Миші дуже плідні. Самки здатні народжувати 3-6 раз на рік, приносячи 3-10 мишенят за раз. Через те, що мишами харчується величезна кількість хижаків, тривалість їх життя в дикій природі складає всього 6-9 місяців. У  неволі ж миші можуть доживати і до 4-5 років. Миші – дуже швидкі тварини. Вони можуть рухатися зі швидкістю 10 км на годину.

Комора мишки може містити до 3 кг різних запасів. Тварина може з’їсти за добу стільки їжі, скільки важить сама.

Виявляється, генетична схожість людей і мишей становить 70%. Ось чому їх так часто використовують для винайдення необхідних людям ліків.

Про те, що гризуни переносять збудників небезпечних захворювань знає майже кожен, але лише деякі з нас замислюються над тим, чому саме їх оселю атакували ці шкідники. Зазвичай, гризуни з’являються в тих місцях, де є вільний доступ до їжі. Вони не приходять поодинці, а мігрують цілими зграями. Райське місце для проживання мишей – місця з поганими санітарними умовами: звалища, овочеві і фруктові склади, смітники. Місця, де є вільний доступ до їжі або постійно залишаються недоїдки та крихти, миші активно освоюють і затримуються там надовго. Восени миші, в зв’язку з наступаючим похолоданням, атакують наші будівлі щоб «перезимувати».

Про те, що в будинку з’явилися гризуни, свідчить кілька факторів: погризені продукти харчування та речі, наявність посліду (як зернятка), запах. Гризуни мають специфічний запах, схожий на запах аміаку. Але, все ж, головна небезпека мишей полягає в тому, що вони є переносниками інфекційних захворювань: геморагічних гарячок, ієрсиніозу, псевдотуберкульозу, лептоспірозу, туляремії, чуми та ін. На сьогодні збільшується кількість захворювань людей на такі небезпечні хвороби як  лептоспіроз та туляремію.

Доступ мишей до нашої оселі слід виключити шляхом збереження продуктів у спеціальних контейнерах, шафах, ящиках та іншій тарі, виготовленій з матеріалів, стійких до пошкодження гризунами, з щільною кришкою. Всі двері та вікна в приміщеннях повинні закриватися щільно. В підвалах, сміттєзбірниках, складських приміщеннях пороги та нижні частини дверей повинні бути виготовлені із матеріалу, стійкого до пошкодження гризунами, або оббиті жестю. Вікна в підвальних приміщеннях повинні бути засклені, або оббиті металевою сіткою. Приміщення та місця, призначені для зберігання харчових продуктів, підсобні приміщення, сміттєкамери, підвали, сходові клітки, горища забороняється загромаджувати будматеріалами, тарою, непридатним обладнанням, меблями та іншими матеріалами, що створюють укриття для гризунів.

Існує величезна кількість методів боротьби з гризунами. Ефективними  на даний час є клейові пастки. Механізм їх дії досить простий. Гризун, приваблений приманкою, наступає на цю пастку і  приклеюється до липкого шару. Використовувати цей спосіб необхідно з особливою застережливістю, якщо в будинку є діти та домашні тварини.

Капкани (мишоловки) також є досить поширеними пристроями у боротьбі з мишами. Віддати перевагу цьому методу варто, якщо відомо, де знаходяться нори, або відомий   маршрут переміщення гризунів.

Ультразвукові відлякувачі мишей – це нововведення, здатне випромінювати ультразвукові хвилі, які викликають у гризунів стійке занепокоєння і спонукають їх залишати  місця свого облаштування.

І все ж таки, найбільш ефективним методом боротьби з мишами є застосування  отрутопринад.

Наші фахівці проводять боротьбу з гризунами відповідно до вимог санітарно-епідеміологічного законодавства зареєстрованими у чинному порядку та дозволеними до використання  засобами. Профілактичні заходи проводяться на  договірній основі.

Детальніше звертайтеся за тел. відділення дезінфектології: 3150143