Всесвітній день боротьби з малярією

25 квітня відзначається Всесвітній день боротьби з малярією (World Malaria Day), який був встановлений спільно Всесвітньою асамблеєю з охорони здоров’я і Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я у травні 2007 року.

Всесвітня організація охорони здоров’я, яка прийняла п’ятнадцятирічну «Глобальну технічну стратегію боротьби з малярією на 2016-2030 роки» передбачає зменшити кількість нових випадків малярії та рівень смертності від неї як мінімум на 90%; ліквідувати малярію, як мінімум у 35 державах та попередити повернення малярії в країни, вільні від малярії.

Незважаючи на широкомасштабні профілактичні заходи, спрямовані на боротьбу з малярією, епідемічна ситуація стосовно цієї інфекції у світі залишається напруженою. За оцінкою ВООЗ в зоні ризику зараження малярією перебуває близько половини (3,2 млрд) населення Земної кулі. Щорічно у світі реєструється 300-500 мільйонів випадків захворювань з яких 1-3 млн. помирають. На сьогодні показник смертності від малярії є одним із найвищих серед інфекційної патології. Малярія реєструється у більш ніж 100 країнах світу. Переважно це країни Африки, Азії, Океанії, Латинської та Південної Америки, які знаходяться у зоні тропіків та субтропіків. Разом з тим, зберігаються активні осередки малярії в Азербайджані, Вірменії, Таджикистані, Узбекистані, Киргизстані, Російській Федерації, Грузії.

У більшості країн Європейського регіону, у тому числі в Україні передача місцевої малярії завдяки комплексним протиепідемічним заходам була повністю ліквідована, проте постійно існує ризик її завезення та розповсюдження у зв’язку зі зміною кліматичних умов, міграційними потоками та наявністю переносників (малярійних комарів).

Нагадуємо! Малярія – це група трансмісивних захворювань, що передаються від хворої до здорової людини через укуси малярійних комарів і протікають з лихоманкою, ознобом, проливним потом.

При поїздках у країни тропічного клімату необхідно дотримуватися деяких запобіжних заходів, а саме: проводити індивідуальну хіміопрофілактику (приймати протималярійні препарати), яку треба розпочинати за тиждень до виїзду, продовжувати увесь період перебування та ще протягом 4 тижнів після повернення (препарат та його профілактична доза визначається лікарем), користуватися репелентами, захищати житло від зальоту комарів. Вибір протималярійного препарату залежить від країни виїзду.

Слід пам’ятати! Впродовж трьох років з моменту повернення з ендемічної по малярії країни, при зверненні за медичною допомогою з приводу підвищення температури, необхідно повідомити лікаря про факт перебування в тропічній країні та обстежитися на малярію. Самолікування в домашніх умовах недопустиме, так як збудник захворювання дуже швидко розмножується в організмі людини, що призводить до тяжких наслідків.