Щодо ситуації у військовому шпиталі

У  зв’язку з поширенням у ЗМІ інформації щодо сумнівів, які виникли відносно результатів обстеження пацієнтів та лікарів Військово-медичного клінічного центру Північного регіону на COVID-19, повідомляємо наступне.

Лабораторії ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України» верифіковані Національною референс-лабораторією на проведення досліджень на COVID-19 методом полімеразно-ланцюгової реакції.

Усі обстеження проводились по контакту з хворим на COVID-19, який перебував у шпиталі з діагнозом пневмонія (21.04.2020 переведений для подальшого лікування в інфекційну лікарню). 26.04.2020 отримано позитивні результати лабораторних досліджень зразків біоматеріалу методом ПЛР у 5 пацієнтів та 9 співробітників.

Щодо коментарів про відсутність клінічних проявів у співробітників шпиталю нагадуємо, що, наразі, у більшості хворих (до 80% за даними ВООЗ та МОЗ України) відмічається легка безсимптомна форма, яка характеризується  нетривалим періодом вірусемії.  Період виділення вірусу є обмеженим у часі.

Рекомендовано повторний відбір матеріалу та доставку до лабораторії.

Станом на 28.04.2020  біоматеріал від 55 осіб шпиталю доставлений до нашої лабораторії для проведення досліджень.