Що робити керівнику супермаркету чи магазину, якщо виявлено хворого (підозрілого) на COVID-19 серед працівників

При отриманні інформації про виявлення хворого (підозрілого) на COVID-19 серед працівників закладу керівник зобов’язаний провести комплекс протиепідемічних заходів, а саме:

1) в день отримання інформації організувати проведення генерального прибирання всіх приміщень та обладнання у закладі з використанням миючих та дезінфікуючих засобів;

2) організувати проведення щоденного, протягом 14 діб температурного скринінгу та опитування щодо стану здоров’я контактних працівників перед початком робочої зміни;

3) у разі виявлення будь-яких клінічних ознак гострого респіраторного захворювання чи підвищення температури тіла не допускати до роботи;

4) забезпечити кожного працівника достатньою кількістю засобів індивідуального захисту (маска одноразова або марлева, респіратор, гумові рукавички, окуляри чи щиток) – маски з розрахунку одна на 3 години роботи та здійснювати дієвий контроль за їх використанням та утилізацією;

5) забезпечити умови для дотримання персоналом особистої гігієни (наявність санвузла, проточної води, миючих та дезінфекційних засобів, антисептиків для обробки рук та ін.);

6) забезпечити проведення щоденного вологого прибирання у всіх приміщеннях закладу з використанням миючих та дезінфекційних засобів, провітрювання приміщень не рідше, ніж кожні 2 години та перед відкриттям і після закінчення роботи;

7) забезпечити постійний контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних та протиепідемічних правил у закладі як персоналом так і відвідувачами;

8) забезпечити виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», в частині дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів для суб’єктів господарювання, яким дозволена робота під час карантину.

Також, відповідно до вимог ст.18 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»  керівник зобов’язаний сприяти у проведенні епідеміологічного розслідування фахівцям державної установи «Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» в частині визначення кола контактних осіб серед персоналу для вирішення питання необхідності направлення їх на самоізоляцію.

Суворе дотримання вищезазначених протиепідемічних заходів дозволить запобігти подальшому поширенню інфекції як серед персоналу так і серед відвідувачів закладу.