Чи потрібно дезінфікувати мобільний телефон?!

Мобільний телефон, який ми практично не випускаємо з рук (причому в самих різних місцях), може бути одним із факторів передачі  бактерій і вірусів – збудників самих різних інфекцій.Особливо важливу роль може зіграти мобільний телефон як переносник збудників грипу, інших вірусних респіраторних інфекцій та, зокрема, коронавирусної інфекції COVID-19.

Чому це відбувається? Є кілька основних причин:

– мобільний телефон часто передається з рук в руки, та й власник телефону далеко не завжди бере його тільки що помитими руками;

– мобільний телефон під час розмови підноситься зовсім близько до обличчя;

– багато власників гаджетів просто ніколи їх не чистять, боячись пошкодити;

– багато хто бере мобільні телефони з собою в туалет – місце дуже «багате» різними збудниками.

Як уникнути інфекції?

По-перше: строго дотримуватися гігієни рук – після відвідування громадських місць і туалету завжди ретельно мити руки протягом  не менше ніж 40 секунд, після чого насухо витирати їх одноразовим паперовим рушником. Вкрай доцільно мати при собі антисептичні серветки або рідкі засоби (гелі, спреї і ін.). Так завжди можна підтримувати чистоту рук навіть при відсутності можливості їх вимити.

По-друге: регулярно обробляти сам телефон антисептичними засобами. Якщо є чохол – то його при обробці потрібно знімати і обробляти окремо (а краще взагалі обходитися без нього).

Для боротьби з вірусами грипу та ГРВІ (і коронавірусами) найкраще використовувати серветки і гелі на основі спирту. Популярний антисептик хлоргексидин більше призначений для захисту від бактерій.

Телефон слід обробляти після кожного відвідування публічних місць, громадського транспорту і т.і., та обов’язково – ввечері, після закінчення робочого дня та при поверненні додому.

Окрім цього, деякі популярні бренди – виробники смартфонів  пропонують споживачам скористатися  безкоштовною послугою знезараження смартфону  у  ультрафіолетовій камері – санітайзері  у місцях фірмової торгівлі. Ця функція  доступна і для українського споживача.

Бережіть себе та  будьте здорові!