Меланома є основною причиною смерті від раку шкіри

17 травня — Всесвітній день боротьби із меланомою. Шкіра — це захисний бар’єр тіла від травм, інфекцій та сонця. На тілі людини знаходиться від 10 до 40 родимок. Періодично можуть з’являтися нові — як правило, у віці до 40 років. Родимки можуть бути різної форми та розміру. Бувають випадки, коли опуклі родимки стають пласкими або змінюють забарвлення — стають тілесного кольору чи зникають. Ці зміни можуть бути безпечними для здоров’я людини, але можуть свідчити і про меланому.

Меланома — це злоякісна пухлина, утворення на шкірі з неправильними обрисами, ділянками плямистого забарвлення, яке може свербіти або кровоточити. У запущеній формі меланома може стати причиною смерті пацієнта. Водночас, при ранній діагностиці вона ефективно лікується.

За статистикою, розповсюдженість меланоми є нижчою за немеланомні злоякісні новоутворення шкіри, але саме меланома є основною причиною смерті від раку шкіри. За даними Національного канцер-реєстру України, у 2018 році меланома була у 2 835 людей. Захворюваність на 100 тис. населення становила 7,9 (світовий показник — 4,9), а смертність — 2,6 (світовий показник — 1,5). Під час профілактичних медичних оглядах було виявлено 45,2% випадків.

Кожен може захистити себе від розвитку меланоми дотримуючись таких правил:

  • Обмежте час перебування на сонці. Ультрафіолетове випромінювання найбільш інтенсивне з 10-ї ранку до 16-ї дня.
  • Слідкуйте за УФ-індексом. Коли показник 3 і вище, необхідний захист від сонця.
  • Перебувайте у тіні тоді, коли ультрафіолетові промені найбільш інтенсивні. Тінь від дерев, парасольок, тентів тощо не забезпечує повний захист від сонця.
  • Носіть головні убори та захисний одяг.  Капелюх забезпечує надійний захист від сонця для очей, вух, обличчя і задньої частини шиї. Щільний і просторий одяг, що закриває якомога більшу поверхню тіла, забезпечує додатковий захист від сонця.
  • Правильно підбирайте сонцезахисні окуляри. Категорія 4 (UV 400) означає, що лінзи пропускають найменшу кількість світла, а 0 – найбільше. Найоптимальніший варіант – категорія 3: підходить для яскравої сонячної погоди, прогулянок містом.
  • Не користуйтеся обладнанням і лампами для штучної засмаги. Устаткування і лампи для штучної засмаги підвищують ризик розвитку раку шкіри і можуть пошкодити незахищені очі.
  • Захищайте дітей від сонячних променів. Під час перебування на свіжому повітрі дітей слід захищати від інтенсивного впливу ультрафіолету. Діти грудного віку повинні завжди перебувати в тіні.

Якщо вчасно помітити та зреагувати на небезпечне поширення меланоми на тілі, захворюванню можна запобігти.

Перевірка шкіри — це самостійний огляд усіх плям на тілі: від родимок до веснянок та вікових плям.

  • Шкіра голови. Для обстеження потилиці, візьміть люстерко. Ви також можете попросити родича або друга допомогти вам.
  • Обличчя. Зокрема, огляньте ніс та ніздрі, губи (зовні та з внутрішнього боку), а також вуха з обох сторін.
  • Шия та грудна клітина. Жінкам також варто перевірити шкіру під грудьми.
  • Руки. Станьте перед дзеркалом у повний зріст. Почніть огляд з ліктів. Далі перевірте руки з обох боків.
  • Долоні. Огляньте обидві долоні, а також шкіру між пальцями та під нігтями.
  • Спина. Встаньте перед дзеркалом у повний зріст і, використовуючи маленьке люстерко, перевірте шию, плечі, верхню та нижню частину спини. Додатково огляньте сідниці, геніталії та міжсідничну складку.
  • Ноги. Перевірте передню та задню частину ніг від стегна до гомілки, щиколотки, проміжки між пальцями ніг та ступні.

Детальна інформацію про те, на що варто звернути увагу під час самостійного виявлення меланоми тут.

Якщо під час самообстеження ви помітили підозрілі зміни шкіри або родимку, яка за змінила свій вигляд, варто відвідати лікаря для повного профілактичного огляду.

Джерела:

1. Національного інститут онкології Національний інститут охорони здоров’я США (National Institutes of Health) https://www.cancer.gov/types/skin

2. Американська Академія Дерматології (American Academy of Dermatology) https://www.aad.org/public/diseases/skin-cancer/how-to-spot-skin-cancer

3. Центр з контролю та профілактики захворювань в США (Centers for Disease Control and Prevention) — https://www.cdc.gov/cancer/skin/basic_info/prevention.htm

4. Всесвітня організація охорони здоров’я (World Health Organization) https://www.who.int/uv/health/uv_health2/ru/index1.html

Інформація з сайту ЦГЗ МОЗ України

https://phc.org.ua/news/melanoma-e-osnovnoyu-prichinoyu-smerti-vid-raku-shkiri