Дезінфекційні засоби – застосовуємо правильно

Згідно зі  статтею 34 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» дезінфекційні засоби — це хімічні речовини, біологічні чинники та  засоби медичного призначення, що застосовуються для проведення дезінфекційних заходів.

Головні  вимоги   до   дезінфекційних  засобів  –  це швидкість та широкий спектр дії, безпечність для людей та навколишнього середовища.

Кожний дезінфекційний засіб має бути зареєстрований у відповідному порядку на території України, мати чинне свідоцтво про державну реєстрацію, інструкцію  по застосуванню засобу, сертифікат (паспорт) якості на партію.

На теперішній час цей порядок визначено постановою КМУ від 03.07.2006 № 908 «Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації) дезінфекційних засобів» зі змінами, внесеними постановою КМУ від 14.03.2018 №178.

Так, державній реєстрації (перереєстрації) підлягають засоби, призначені для:

– здійснення дезінфекційних заходів в осередках інфекційних хвороб, закладах охорони здоров’я, дошкільних навчальних закладах;

-“холодної” стерилізації медичних виробів;

– дезінфекції рук медичних працівників;

– профілактичної дезінфекції житлових, виробничих, навчальних, санітарно-побутових та  інших приміщень, будівель і споруд, транспортних засобів, об’єктів громадського харчування та торгівлі, територій населених пунктів, у місцях масового відпочинку та рекреаційних зонах;

– промислової дезінфекції;

– миття і очищення в побуті та промисловості з дезінфекційними властивостями;

– дезінфекції повітря в приміщеннях, води (крім питної), промислових та побутових стоків;

– знищення переносників збудників інфекційних хвороб (інсектицидні);

– знищення синантропних комах у середовищі життєдіяльності людини;

– відлякування комах;

– знищення гризунів, які є джерелами та переносниками збудників інфекційних хвороб;

– деконтамінації шкіри рук персоналу підприємств харчової та переробної промисловості, –  громадського харчування, торгівлі;

– достерилізаційного очищення медичних виробів;

– контролю за якістю стерилізації та достерилізаційного очищення медичних виробів.

При плануванні придбання дезінфекційних засобів необхідно керуватися основними критеріями відбору та застосування препаратів, враховуючи характеристики як препарату так і об’єктів застосування.

Дезінфекційні заходи  необхідно проводити обов’язково  з використанням засобів індивідуального захисту і чітким дотриманням регламентів зберігання, застосування та утилізації дезінфекційного препарату, викладених в інструкціях до конкретного препарату.

Пропонуємо керівникам об’єктів на яких систематично проводяться  профілактичні дезінфекційні заходи (заклади охорони здоров’я, об’єкти громадського
харчування та підприємства харчової   промисловості,   підприємства побутового обслуговування населення, навчальні та культурно-освітні заклади
тощо) врахувати зазначене при закупівлі дезінфекційних засобів, вимагати від постачальників наявності повного пакету супровідної документації .

Рекомендуємо також проводити хімічний контроль якості вхідної партії дезінфекційних засобів на визначення активно – діючої речовини та періодичний контроль засобів та їх робочих розчинів на відповідність регламентованим концентраціям та контамінацію мікроорганізмами. Такі застережні заходи убережуть ваш заклад від неефективних профілактичних дезінфекційних заходів.