Сімулідотоксікоз, що за хвороба?

У весняно – літній період досить часто збільшується кількість хворих на сімулідотоксікоз.

Сімулідотоксікоз – це токсико-алергічне захворювання людини і тварин, що викликається укусами мошок.

Мошки (Simuliidae) – злісні кровососи схожі на дрібних мух чорного або темно-коричневого кольору розміром від 1 до 6 мм, мають округле тіло, великі очі та широкі крила. Зустрічаються на території  усіх континентів, крім Антарктиди.

Виплід мошок відбувається виключно у проточній воді, але вони здатні розлітатися від місця виплоду на значні відстані (від 10 до 200 кілометрів). Нападають мошки на здобич (людину, тварину) лише у світлий час на відкритих місцях, так як мають виключно денний зір.

Слина кровосисних мошок містить ряд токсичних ферментів та речовин, які викликають алергічні реакції місцевого та загального характеру. На місці укусу відмічається різкий свербіж, печія, внутрішньошкірний крововолив діаметром 2-4 мм, набряк та почервоніння. Пізніше з’являються ознаки загальної інтоксикації (слабкість, головний біль, болі у м’язах, суставах, озноб, підвищення температури тіла до 38-390С), яка триває 7-9 днів. Місцеві прояви хвороби тривають до 2 тижнів. Сімулідотоксікоз досить небезпечне захворювання яке (при значній кількості нападів) може викликати анафілактичний шок.

В основі боротьби з мошками провідну роль відіграють заходи, які направлені на знищення личинок у місцях їх виплоду (розчищення русел проточних водоймищ від рослинності, залишків дерев; скошуваня трави на берегах річок; прорідження чагарників; проведення гідротехнічних заходів).

В якості індивідуальної профілактики необхідно використовувати репеленти, щільний захисний одяг з затяжками на рукавах та комірі; для захисту голови – накомарник та уникати місць масового виплоду мошок.