Профілактичні заходи при амбулаторному лікуванні коронавірусної хвороби COVID-19

Інфікування SARS-CoV-2 відбувається повітряно-крапельним та контактним шляхами. При  реалізації  контактного шляху факторами передачі виступають контаміновані поверхні навколишнього середовища. Отже, при залишенні хворого коронавірусною хворобою COVID-19 на амбулаторному лікуванні вдома, для уникнення можливого інфікування членів сім’ї, необхідно дотримуватися  чітких профілактичних заходів:

При можливості  хворого розмістити в окремій,  добре провітрюваній  кімнаті .Обмежити пересування  хворого по дому і звести до мінімуму його контакт  з іншими людьми. Дотримуватись  дистанції не менше 1 м. Слідкувати за тим, щоб загальні приміщення (наприклад, кухня, ванна кімната) добре провітрювалися.

Обмежити кількість осіб, які доглядають за хворим. Вибрати одну людину з міцним здоров’ям, без хронічних захворювань або імунодефіцитних станів. Необхідно виключити візити відвідувачів до хворого до моменту повного одужання і зникнення будь-яких ознак і симптомів захворювання.

Вживати заходів, що забезпечують гігієну рук, після будь-якого контакту з хворим або з оточуючими його предметами. Крім того, необхідно мити або обробляти руки до та після приготування  їжі, перед їжею, після відвідування туалету, і всякий раз, коли вони виглядають брудними. Якщо на руках немає видимих слідів забруднення, то їх можна обробляти спиртовмісними засобами для рук. Якщо руки помітно забруднені, їх слід мити водою з милом. Для витирання рук після миття водою з милом бажано використовувати одноразові паперові рушники або використовувати чисті рушники з тканини і замінювати їх, як тільки вони стають вологими.

Пацієнту слід використовувати медичну маску. Якщо людина не переносить наявності на обличчі медичної маски,  то необхідно суворо дотримуватися правил респіраторної гігієни: прикривати рот і ніс при кашлі або чханні одноразової паперовою серветкою.

Той, хто доглядає за хворим повинен носити медичну маску, яка щільно прилягає до обличчя коли  він знаходиться в одній кімнаті з хворим. Не слід торкатися до маски або поправляти її під час використання. Якщо маска зволожилась або забруднилася виділеннями, її слід негайно замінити новою сухою і чистою маскою.

Знімати маску, використовуючи належну методику, тобто взявшись за гумки ззаду, не торкаючись до передній частині маски. Використану маску слід викинути, після чого необхідно виконати процедури, що забезпечують гігієну рук.

Уникати прямого контакту з біологічними рідинами хворого, особливо з виділеннями з ротової порожнини або дихальних шляхів, і з калом хворого. При здійсненні догляду за хворим  використовувати одноразові рукавички і маску. До і після зняття рукавичок і маски виконувати процедури, що забезпечують гігієну рук.

Не допускати повторного використання масок або рукавичок.

Для пацієнта слід  виділити  окрему постільну білизну та столові прилади.

Поверхні у приміщеннях: підлога, меблі, санітарно-технічне устаткування, обладнання, іграшки, прибиральний інвентар, предмети догляду за хворим, засоби особистої гігієни та інші предмети, що контактували з хворим (особливу увагу приділяти поверхням, до яких часто торкаються: дверні ручки, столи, пульти, телефони, вимикачі світла, тощо), необхідно щодня мити і дезінфікувати. Для дезінфекції використовувати побутові дезинфікуючи  засоби  типу «Білизна», «Доместос» або аналогові у концентраціях, згідно з інструкцій по застосуванню засобу. Невеликі за площею поверхні можна обробляти спиртовмісним дезінфектантом з вмістом спирту не менше 70%. Одяг, постіль, рушники  якими користується хворий, необхідно прати у пральній машині  при температурі 60-90 ° C, а потім ретельно просушувати. Брудну білизну хворого слід складати в мішок для прання. Його не слід струшувати, при цьому необхідно уникати контакту шкіри або одягу з контамінованим матеріалом.

Очищення і обробку поверхонь, одягу або постільної білизни, забруднених рідкими виділеннями хворого, слід проводити тільки в одноразових рукавичках і з використанням захисного одягу (наприклад, фартухів з полімерного матеріалу). До та після зняття рукавичок вживати заходів щодо забезпечення гігієни рук.

Рукавички, маски та інші відходи, які утворилися при догляді за пацієнтом на дому, до їх утилізації разом з іншими побутовими відходами слід поміщати у контейнер який  закривається.