Про результати лабораторних досліджень води з джерел нецентралізованого водопостачання на території Харківської області за 6 місяців 2020 року

За 6 місяців 2020 року в м. Харкові та Харківській області за санітарно-хімічними показниками досліджено 1350 проб води з джерел нецентралізованого водопостачання, з яких 43,9% не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

У досліджених пробах води виявлені перевищення нормативних показників по загальній жорсткості, каламутності, вмісту нітратів, аміаку, сульфатів,  хлоридів, сухого залишку, заліза.

Основним з проблемних питань регіону залишається перевищення вмісту нітратів у воді джерел нецентралізованого водопостачання, що є одним з основних чинників, який негативно впливає на стан здоров’я населення, особливо дітей. За 6 місяців 2020 року у воді колодязів, яку споживають діти віком до 3-х років, кратність перевищення вмісту нітратів до 2,5 ГДК (гранично допустима концентрація) виявлена у Дергачівському, Красноградському, Краснокутському, Великобурлуцькому, Куп’янському, Харківському, Кегичівському, Вовчанському, Первомайському районах; перевищення до 5,0 ГДК – у Золочівському, Чугуївському, Сахновщинському, Барвінківському, Дворічанському районах; перевищення до 10,0 ГДК — у Шевченківському, Лозівському, Близнюківському, Ізюмському, Балаклійському, Валківському районах та  до 12,6 ГДК — у Нововодолазькому районі та м. Люботині.

Перевищення ГДК нітратів встановлено у 35,9% досліджених проб води з колодязів. Продовжують реєструватися отруєння дітей нітратами. В 2020 році зареєстровано три випадки водно-нітратної метгемоглобінемії у дворічної дитини, що проживає на території Дергачівського району, у дитини віком 2 роки 3 місяці, що проживає у м. Харкові, та у 9-місячної дитини, що проживає у м. Люботині.

За мікробіологічними показниками досліджена 591 проба води з колодязів та каптажів джерел, з них 37,4% проб не відповідають нормативам.

У місті Харкові досліджено 27 проб води з каптажів природних джерел. Протягом  6 місяців 2020 року у воді  з  4-х джерел реєструвались проби з відхиленнями від норм за мікробіологічними показниками (парк «Юність», «Петренки – 1», «Петренки – 3», по  вул. Бучми (права сторона). Вода з каптажу джерела у парку «Юність» не відповідала нормативним вимогам за санітарно-хімічними показниками — встановлені перевищення ГДК нітратів та загальної жорсткості.