У Харківській області знову випадок захворювання на ботулізм

27- 28 .07.2020 до ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» надійшли екстрені повідомлення про новий  випадок  ботулізму  у  мешканки м. Красноград  Харківської     області   та  її  родички     з м. Харків. Це вже третій випадок цього захворювання  у  поточному році на  Харківщині з двома постраждалими.

У ході розслідування встановлено, що жінки, 1990 та 1976  року народження, 24.07.2020 вживали в їжу  рибу в’ялену не патрану «лящ», яка була придбана в торговельній мережі м. Харкова. Перші симптоми захворювання (головна біль, слабкість) з’явились у однієї із жінок через добу  після вживання риби. На протязі  двох днів лікувалась самостійно, самопочуття не покращувалось, у хворої з’явилась сухість у ротовій порожнині, різка слабкість,  двоїння в очах. Постраждала  була госпіталізована до КНП  ХОР «Обласна клінічна лікарня» відділення екстреної невідкладної допомоги з діагнозом «Ботулізм». Постраждалій введено протиботулінічну сироватку та проводиться симптоматичне лікування, стан середнього ступеню тяжкості.

Сьогодні, 28.07.2020, до Центру надійшло екстрене повідомлення  стосовно госпіталізації другої жінки з діагнозом «Ботулізм» (на 4 добу після вживання). Постраждалій також  введено протиботулінічну сироватку , стан середнього ступеню тяжкості.

У лабораторії особливо небезпечних інфекцій Центру проводяться дослідження  сироватки крові хворих  та залишків в’яленої риби «лящ» на наявність ботулотоксину.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! У випадку виникнення перших симптомів захворювання (загальна слабкість, відчуття «сітки» перед очима, подвоєння в очах) негайно звертайтесь за медичною допомогою. У даному разі самолікування неприпустиме.