Вакцинація в умовах пандемії COVID-19

Питання вакцинації є і залишається актуальним як для всієї України, так і для нашої області. Пандемія коронавірусної інфекції (COVID-19) внесла у суспільство певний страх та невизначеність. Зокрема, це стосується рутинної вакцинації у теперішніх умовах загальнодержавного карантину.

Відповідно до рекомендацій ВООЗ, не рекомендується переривання імунізації, оскільки зниження показників охоплення профілактичними щепленнями – це ризик ймовірності виникнення спалахів вакцинокерованих інфекцій (кір, дифтерія, кашлюк та ін.). Будь-які наступні спалахи призводять до перенавантаження системи охорони здоров`я, яка насьогодні і так виснажена попередньою епідемією кору.

Національне законодавство не тільки не відміняє рутинну вакцинацію, а і всіляко сприяє проведенню профілактичних щеплень в закладах охорони здоров`я. Згідно зі змінами до національного Календаря щеплень (наказ МОЗ України від 11.10.2019 №2070 «Про внесення змін до Календаря профілактичних щеплень в Україні та Переліку медичних протипоказань до проведення профілактичних щеплень») під час карантинних заходів не забороняється проведення профілактичних щеплень.

Під час проведення вакцинації заклад охорони здоров`я повинен дотримуватись вимог інфекційного контролю, у тому числі повністю розподілити потоки пацієнтів: різні входи і виходи для відвідувачів; визначений час проведення профілактичних щеплень та ін. Заходи, що розраховані на зниження ризику інфікування для здорових осіб, які прийшли на вакцинацію, визначені постановою Головного державного санітарного лікаря України від 22.04.2020 №13 «Про організацію заходів з імунізації в умовах пандемії коронавірусної хвороби (COVID-19)» та є обов`язковими до виконання керівниками закладів охорони здоров`я.

Бережіть власне здоров`я та здоров`я своїх близьких!

Вакцинуйтесь вчасно!