Отруєння грибами на Харківщині.

У поточному році у Харківський області  зареєстровано  вже другий випадок отруєння дикорослими грибами у жінки пенсіонерки 83 років, мешканки           м. Харкова.

Гриби, ідентифіковані постраждалою, як «підосиновики», жінка збирала наприкінці липня разом з сусідкою у лісі поблизу села Уди Золочівського району.

Після збирання гриби були очищені та піддані термічній обробці (смаженню) без попереднього відварювання. Вживали гриби жінки разом у день приготування. Того ж дня у пенсіонерки виникли симптоми отруєння – загальна слабкість, диспепсичні розлади, блювота, у сусідки симптомів отруєння не спостерігалось. Відразу за медичною допомогою жінка не звернулась, а намагалась займатись самолікуванням.

За медичною допомогою хвора звернулась тільки наступної доби. Машиною швидкої медичної допомоги жінку доставили до КНП  “Міська клінічна лікарня №2 імені проф. О.О. Шалімова” ХМР з попереднім діагнозом: «Отруєння грибами?», де хвора отримала лікування. Через 4 дні жінка одужала і її виписали з лікарні в задовільному стані з заключним діагнозом: «Отруєння грибами».

Шановні громадяни пам’ятайте – отруєння грибами краще попередити, ніж потім лікувати. Тому ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України» не рекомендує збирати та споживати дикорослі гриби, особливо дітям та людям похилого віку. У разі виникнення будь-яких симптомів отруєння після вживання грибів, необхідно відразу звернутись за медичною допомогою.