Нарада для керівників закладів охорони здоров’я первинної ланки

12 серпня 2020 року на базі Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради «Обласна клінічна лікарня» Департаментом охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації організовано та проведено нараду з питань організації та проведення профілактичних щеплень та стану епідеміологічного нагляду за поліомієлітом та гострими в’ялими паралічами у м. Харкові та Харківській області.

У нараді прийняли участь керівники закладів охорони здоров’я первинної ланки надання медичної допомоги (центрів первинної медико-санітарної допомоги, амбулаторій загальної практики сімейної медицини), представники Департаменту охорони здоров’я Харківської міської ради та керівники закладів охорони здоров’я м. Харкова.

Заслухані наступні питання:

  1. Аналіз виконання плану профілактичних щеплень за 6 місяців 2020 року, проблемні питання та заходи щодо покращення ситуації.
  2. Характеристика епідемічної ситуації за 6 місяців 2020 року, проблемні питання. Стан епідеміологічного нагляду за поліомієлітом та гострими в’ялими паралічами.
  3. Питання підготовки до епідемічного сезону з грипу та ГРВІ, складання плану профілактичних щеплень проти грипу.

Акцентовано увагу на незадовільному виконанні плану профілактичних щеплень як дитячому так і дорослому населенню області. Показники виконання плану профілактичних щеплень нижче середніх по Україні.

Обговорені питання стану захворюваності кашлюком, вірусним гепатитом А, наближенні епідемічного сезону з грипу та ГРВІ, активізації епідемічного процесу з вірусних менінгітів та гострого вірусного гепатиту А.

Окремим блоком висвітлені питанні погіршення стану епідеміологічного нагляду за гострими в’ялими паралічами (за 6 місяців поточного року в області не виявлено жодного випадку ГВП) та заходи, які необхідно вжити для покращення цього показника.

Довідково:

Стратегія ВООЗ по завершенню ліквідації поліомієліту
на 2019-2023 роки. Ціль – направити зусилля на боротьбу з існуючими ризиками, запроваджуючи передовий досвід, ефективні заходи на заключному етапі, та впроваджуючи інновації, щоб досягти і закріпити ліквідацію дикого вірусу поліомієліту (ДВП) та зупинити поширення циркулюючого поліовірусу вакцинного походження.