Про випадок сказу у Чугуївському районі.

У с. Камʼяна Яруга Чугуївського району  зареєстровано випадок сказу у кота.

Тварина мешкала у родині. Коли кіт захворів, при спробі надати  йому допомогу, він вкусив господаря. Постраждалому було призначено та розпочато курс профілактичних щеплень проти сказу.

Діагноз сказу підтверджено Харківським філіалом «Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи». За результатами епідеміологічного розслідування у контакті з твариною перебував лише господар. На сьогодні проведення протиепідемічних заходів в осередку триває.

У поточному році в Харківській області зареєстровано 14 випадків сказу тварин: у 8 котів, 3 собак, 1 лисиці, 2 голів великої рогатої худоби. Від скажених тварин постраждали 46 осіб.

За 7 місяців поточного року за антирабічною допомогою до лікувально-профілактичних закладів звернулося 2044 особи проти 2510 осіб у 2019 році. За наявними показаннями антирабічне лікування призначено 404 постраждалим. Від щеплень відмовились 4 особи.

Нагадаємо, що з метою захисту від цієї особливо небезпечної хвороби треба щороку щеплювати свійських тварин, уникати спілкування з незнайомими та дикими тваринами. У разі отримання пошкодження як від диких, безпритульних, так й тварин, що мають власників, негайно звертатися до лікаря для вирішення питання щодо призначення антирабічного лікування.