Проблема гельмінтозів у дітей

З усіх випадків паразитарних захворювань, які реєструються на території області, більше 85% зустрічаються серед дітей, що обумовлено фізіологічними особливостями розвитку дитячого організму, нерозвиненими навичками особистої гігієни та тісним контактом з іншими дітьми при відвідуванні дитячих навчальних закладів.

Найбільш поширеними паразитарними хворобами серед дітей є ентеробіоз, аскаридоз та лямбліоз.

Тривале знаходження кишкових паразитів в організмі дитини завдає йому серйозної шкоди. Знижується опірність організму до інфекційних та соматичних захворювань; провокуються алергічні реакції, запальні процеси органів та систем; з’являється дефіцит вітамінів, анемія; знижуєть ефективність вакцинації. Паразити можуть викликати хірургічну патологію (кишкову непрохідність та апендицит), гепатити, бронхіт та пневмонію.

Точно визначити наявність паразитів у дитини без специфічних лабораторних досліджень неможливо, оскільки клінічні прояви паразитарних захворювань багато в чому неспецифічні й можуть мати ознаки інших інфекційних та неінфекційних захворювань. Але, запідозрити наявність хвороби можливо, звернувши увагу на стан здоров’я дитини та його поведінку.

Діагностика паразитарних захворювань нескладна і полягає у дослідженні фекалій чи перианального зскрібка на наявність яєць гельмінтів, цист/ооцист патогенних кишкових найпростіших. Також існують тести на виявлення специфічних антитіл у крові. Проте, виявити інвазію з першого разу іноді не вдається, тому рекомендується провести повторні дослідження (2-3 рази через 1-2 дні). Якщо діагноз встановлено, сімейний лікар (або педіатр) призначає відповідне лікування.

Щоб попередити зараження паразитами необхідно:

  • дотримуватись правил особистої гігієни самому та привчати до цього дитину;
  • ретельно мити руки до вживання їжі, після відвідування туалету, після спілкування з домашніми тваринами;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках та вживати в їжу термічно оброблені продукти,
  • ретельно мити овочі, фрукти та ягоди перед вживанням в їжу;
  • використовувати для пиття та приготування їжі доброякісну воду;
  • забезпечити правильний догляд за домашніми тваринами, проводити періодичну їх дегельмінтизацію;
  • проводити регулярне вологе прибирання приміщень;

Довідкова інформація. Лабораторіями ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» на обласному та районному рівнях проводяться обстеження населення на наявність збудників паразитарних захворювань.

За консультацією звертатися за тел. (057) 738 05 15 (паразитологічне відділеня бактеріологічної лабораторії, м. Харків, вул. Самсонівська, 43) та (057) 315 02 63 (відділ епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань,   м. Харків, Помірки).

Пам’ятайте, займатися самолікуванням, а також приймати противогельмінтні препарати «для профілактики» може бути небезпечно.