Дезінфекційні заходи на заваді розповсюдження COVID-19

З  початку  пандемії  у  світі, пов’язаної зі стрімким розповсюдженням коронавірусної хвороби COVID-19, викликаної збудником SARS-CoV-2, та з перших випадків реєстрації захворювання в Харківській області фахівці відділень дезінфектології ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» сумлінно виконують свій професійний обов’язок.

Наші фахівці ще в березні 2020 року забезпечили зустріч та дезінфекцію українського пасажирського літака спецрейсу “PQ 7302», який доставив наших співвітчизників та громадян інших держав з китайського міста Ухань. Дезінфекцію було проведено з дотриманням міжнародних медико-санітарних вимог та вжито всі необхідні заходи безпеки щоб унеможливити розповсюдження на території України хвороби, викликаної COVID-19.

Разом з лікарями – епідеміологами дезінфекціоністи приймали участь у розробці та впровадженні алгоритмів, відпрацьовували протиепідемічні, у т.ч. дезінфекційні заходи  щодо забезпечення функціонування обсерватору на базі санаторію «Нові Санжари» (Полтавська область) для  евакуйованих з м.Ухань, а також обсерватору на базі санаторію «Роща» (Харківська область) для осіб, які перетинали державний кордон  з  Росією.НННараз

Наразі фахівці відділень дезінфектології ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» забезпечують проведення заключної дезінфекції у осередках корона вірусної  інфекції  COVID-19 : у домашніх осередках, за місцем роботи та навчання захворілих.

Отже відомо, що інфікування    SARS-CoV-2  відбувається повітряно-крапельним та контактним шляхами. При  реалізації  контактного шляху факторами передачі виступають контаміновані поверхні навколишнього середовища. Заключна дезінфекція  є  однією із важливих складових у комплексі протиепідемічних заходів, спрямованих на локалізацію та ліквідацію  осередку інфекційної хвороби,  та   унеможливлює контактний шлях передачі інфекції.

Наші фахівці забезпечені прогресивними засобами індивідуального захисту, обладнанням, у своїй роботі використовують сучасні дезінфекційні засоби, зареєстровані в Україні чинним порядком, безпечні для людини та руйнівні для збудника COVID-19.