Профілактика гострих кишкових захворювань

До групи гострих кишкових інфекцій відносяться дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи та інші кишкові інфекції викликані патогенними та умовно-патогенними мікроорганізмами та вірусами. Основними клінічними проявами цих захворювань є підвищення температури тіла, нудота, блювота, діарея, загальна слабкість.
До організму збудники гострих кишкових інфекцій потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.
Основними причинами захворювання гострими кишковими інфекціями є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.
Захворюваність на гострі кишкові інфекції багато в чому залежить від того, наскільки обізнане населення з причинами виникнення, поширення та профілактики цих захворювань.
Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:
– суворо дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету;
– мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
– окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
– зберігати продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;
– для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
– добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, яйця, рибу;
– не залишати приготовану їжу при кімнатній температурі більш, ніж на 2 години;
– ретельно мити овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
– не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаним терміном придатності;
– не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
– для пиття та приготування їжі використовувати тільки воду гарантованої якості або бутильовану;
– уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
При появі перших ознак кишкової інфекції зверніться до лікаря!
Пам’ятайте! Хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть себе!