Щодо виплат доплат до заробітних плат медичним працівникам з 1 вересня 2020 року

З вересня поточного року почала діяти постанова Кабінету Міністрів України від 19.06.2020 №610 «Деякі питання оплати праці медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я», якою з 1 вересня до 31 грудня 2020 року встановлені доплати до заробітної плати медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я за переліком, визначеним МОЗ України, у розмірах:

– лікарям (незалежно від посад) у розмірі 70 відсотків посадового окладу, визначеного за 14 тарифним розрядом Єдиної тарифної сітки (3770 грн);

– фахівцям, які відповідають кваліфікаційним вимогам, затвердженим МОЗ України, у розмірі 50% мінімальної зарплати, встановленої Законом України «Про Державний бюджет України» (2500 грн);

– молодшим медичним сестрам у розмірі 25 відсотків мінімальної заробітної плати, встановленої Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (1250 грн).

До Переліку посад медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я комунальної форми власності (крім лікарів та/або команд первинної медичної допомоги) та закладів охорони здоров’я, що належать до сфери управління МОЗ України, які надають медичну допомогу хворим на гостру респіраторну хворобу COVID-19, та тим, що забезпечують життєдіяльність населення, не була включена низка посад медичних та інших працівників. З цього приводу Профспілкою працівників охорони здоров’я України терміново проведені зустрічі з керівництвом МОЗ України, направлено звернення до Міністра охорони здоров’я України з вимогою невідкладного врегулювання зазначеного питання.

Станом на сьогодні профільним Міністерством розроблений проєкт змін та доповнень до наказу МОЗ України від 03.09.2020 №2021. Також, Профспілка наполягає на встановленні вищезазначених доплат науковим та науково-педагогічним працівникам клінічних підрозділів установ НАМН України та галузевих ВУЗів.

Окрім врегулювання питання доплат до заробітних плат медичним та іншим працівникам, Профспілкою продовжується робота з покращення забезпечення засобами індивідуального захисту працівників. Здійснюється моніторинг виявлення лабораторно-підтверджених випадків інфікування на гостру респіраторну хворобу COVID-19 серед медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я регіону, приймається учать у розслідуваннях професійних захворювань на підприємствах, прикладаються зусилля щодо профілактики захворювання серед працівників, надається матеріальна допомога тим, хто захворів на коронавірусну хворобу. Надаються консультації з питань трудового права та роботи в умовах пандемії.