Про результати лабораторних досліджень води з джерел нецентралізованого водопостачання на території Харківської області за 9 місяців 2020 року

За 9 місяців 2020 року в м. Харкові та Харківській області за санітарно-хімічними показниками досліджено 2400 проб води з джерел нецентралізованого водопостачання, з яких 46,5% не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

У досліджених пробах води виявлені перевищення нормативних показників по загальній жорсткості, кольоровості, каламутності, вмісту нітратів, нітритів, аміаку, сульфатів,  хлоридів, сухого залишку, кремнію, заліза, марганцю.

Одним з проблемних питань регіону залишається перевищення вмісту нітратів у воді джерел нецентралізованого водопостачання, яку споживають діти до 3-х років – відхилення від нормативів встановлено у 39,7% досліджених проб води з колодязів.

За минулий період поточного року зареєстровано 4 випадки водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, які споживали воду з колодязів на територіях Дергачівського, Барвінківського районів, міста Люботина та з індивідуальної свердловини на території міста Харкова.

За 9 місяців 2020 року у воді колодязів, яку споживають діти віком до 3-х років, перевищення вмісту нітратів до 2,5 ГДК (гранично допустима концентрація) зареєстровані у Дергачівському, Красноградському, Краснокутському, Великобурлуцькому, Куп’янському, Харківському, Кегичівському, Вовчанському районах; перевищення до 5,0 ГДК – у Золочівському, Чугуївському, Балаклійському, Сахновщинському, Барвінківському, Дворічанському районах; перевищення до 10,0 ГДК — у Шевченківському, Лозівському, Близнюківському, Ізюмському, Первомайському, Валківському районах, перевищення до 17,3 ГДК — у Нововодолазькому районі та місті Люботині.

За мікробіологічними показниками досліджено 984 проби води з колодязів та каптажів джерел, з них 40,2% не відповідали нормативам.

У місті Харкові досліджено 38 проб води з каптажів природних джерел. Протягом 9 місяців 2020 року у воді з 5-ти джерел реєструвались проби з відхиленнями від норм за мікробіологічними показниками (парк «Юність», «Петренки – 1», «Петренки – 3», по вул. Бучми (права сторона), Олексіївська Балка (вул. Клочківська). Вода з каптажу джерела у парку «Юність» не відповідала нормативним вимогам за санітарно-хімічними показниками – встановлені відхилення за показниками загальної жорсткості та вмісту нітратів.