Небезпека отруєння грибами
Мало є таких людей, які не люблять ласувати грибами. Для багатьох збирання грибів – це захопливе полювання, яке іноді називають «тихим». Але не всі добре розуміють, що з вживанням грибів потрібно бути дуже обережним.
Їстівні гриби завжди приваблювали людей. Але цей дарунок лісу водночас є небезпечним продуктом харчування. Вірогідність смерті після отруєння грибами дуже велика і, якщо людині і вдасться викарабкатися, вона може на все життя залишитися інвалідом, тому що після отруєння може розвинутися ниркова або печінкова недостатність, гепатит. У результаті все життя потрібно буде сидіти на дієтах і приймати спеціальні препарати. Крім того гриби здатні накопичувати в собі з’єднання важких металів. А одним з найбільш активних їх розповсюджувачів є автотранспорт, його вихлопні гази. Тому не збирайте гриби, що ростуть вздовж автомагістралей. Від регулярного їх вживання може розвинутися анемія і зменшитись здатність організму чинити опір інфекційним захворюванням.
Часто отрутні гриби бувають схожі на широко розповсюджені їстівні гриби і недосвідчений грибник може їх легко поплутати. При визначенні грибів помилитися може навіть збирач з великим стажем. Такі гриби називають грибами-двійниками. Відомо багато їхніх видів, причому особливо небезпечно, що двійники є в багатьох смертельно отруйних грибів. Це і приводить нерідко до фатальних помилок при зборі грибів, служить однією з найбільш частих причин грибних отруєнь.
Основними причинами грибних отруєнь є: вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів, вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації.
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Застереження для грибників:
Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків. Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
Забороняється збирати гриби:
– поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
– невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба», оточена оболонкою, не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності;
– ніколи не збирайте пластинчаті гриби (отруйні гриби часто маскуються під них), з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі;
– не куштуйте сирі гриби на смак;
– ще раз перевірте вдома гриби, є будь які сумнівні – викидайте;
– гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;
– дотримуйтесь технології приготування страв із грибів – їх потрібно тричі кип’ятити у великій кількості підсоленої води, після чого відвар злийте; лише тоді гриби можна варити або смажити;
– суворо дотримуйтеся правил консервування грибів; неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.
– не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей, вагітних жінок та людей з захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
Збираючи гриби, будьте надзвичайно обережними, отруєння грибами
дуже важко піддається лікуванню
Бережіть своє здоров’я!