Небезпека отруєння грибами

Мало є таких людей, які не люблять ласувати грибами. Для багатьох збирання грибів – це захопливе полювання, яке іноді називають «тихим». Але не всі добре розуміють, що з вживанням грибів потрібно бути дуже обережним.

Їстівні гриби завжди приваблювали людей. Але цей дарунок лісу водночас є небезпечним продуктом харчування. Вірогідність смерті після отруєння грибами дуже велика і,  якщо людині і вдасться  викарабкатися, вона може на все життя  залишитися інвалідом, тому що після отруєння може розвинутися ниркова або печінкова недостатність, гепатит. У результаті все життя потрібно буде  сидіти на дієтах і приймати спеціальні препарати. Крім того гриби здатні накопичувати в собі з’єднання важких металів. А одним з найбільш активних їх розповсюджувачів є автотранспорт, його вихлопні гази. Тому не збирайте гриби, що ростуть вздовж автомагістралей. Від регулярного їх вживання може розвинутися анемія і зменшитись здатність організму чинити опір інфекційним захворюванням.

Часто отрутні гриби бувають схожі на широко розповсюджені їстівні гриби і недосвідчений грибник може їх легко поплутати. При визначенні грибів помилитися може навіть збирач з великим стажем. Такі гриби називають грибами-двійниками. Відомо багато їхніх видів, причому особливо небезпечно, що двійники є в багатьох смертельно отруйних грибів. Це і приводить нерідко до фатальних помилок при зборі грибів, служить однією з найбільш частих причин грибних отруєнь.

          Основними причинами грибних отруєнь є:   вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів,  вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації.

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Застереження для грибників:

Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків. Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

Забороняється збирати гриби:

– поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх  смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних  зонах;

– невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення  “бульба», оточена оболонкою, не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних    довідниках, вони не завжди відповідають дійсності;

– ніколи не збирайте пластинчаті гриби (отруйні гриби часто маскуються під них),  з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі;

–  не куштуйте сирі гриби на смак;

–  ще раз перевірте вдома гриби,  є будь які сумнівні – викидайте;

–  гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них  утворюється трупна отрута;

–  дотримуйтесь технології приготування страв із грибів – їх  потрібно тричі кип’ятити у великій кількості підсоленої води, після чого відвар злийте; лише тоді гриби можна варити    або смажити;

– суворо дотримуйтеся правил консервування грибів; неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.

–   не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей, вагітних  жінок та людей з захворюваннями  шлунково-кишкового тракту.

 

           Збираючи гриби, будьте надзвичайно обережними, отруєння грибами   

                                         дуже важко піддається лікуванню

                                              Бережіть своє здоров’я!