Час подбати про імунітет

Захворюваність на COVID-19 в Україні продовжує зростати. І поки науковці з’ясовують, як надовго після перенесення цієї хвороби залишається в людини імунітет, варто замислитися про те, що залежить безпосередньо від нас – як привести свою імунну систему у найкращу форму перед можливою зустріччю з COVID-19. До того ж, епідеміологи кажуть, що нинішній осінньо- зимовий сезон буде дуже непростим: нас чекає просто «букет» інфекцій – риновірусна, аденовірусна, грип. Можливо, саме зараз час більше замислитися про своє здоров’я?
Все починається зі здорового сну. Для роботи імунної системи дуже важливий повноцінний сон і дотримання біоритмів організму. З 23.00 до 01.00 год. активно виробляється мелатонін — гормон, який стимулює імунну систему. Щоб він вироблявся в необхідному обсязі, потрібно лягати спати в один і той же час і забезпечувати в спальні повну тишу і темряву. Нестача мелатоніну з часом провокує передчасне старіння, психічні розлади, порушення обміну речовин, ожиріння і навіть онкологічні захворювання.
Фізичні навантаження. Активний спосіб життя – один із найважливіших чинників підтримання імунітету у відмінній формі. Вправи знімають напругу, допомагають у боротьбі з депресією, зменшують наслідки тривожного розладу. Якщо ви поки не почали займатись якимось видом спорту, то намагайтесь принаймні гуляти щодня. Півгодинна прогулянка допоможе не лише підвищити імунітет, а й покращити роботу мозку, серцево-судинної системи. Крім того, щоденні прогулянки сприятимуть налагодженню сну і зменшенню стрессу, який теж негативно впливає на загальний стан організму та імунітет зокрема. Щоб прогулянки були виключно корисними, подбайте про теплий одяг та зручне взуття. Не забувайте про свіже повітря вдома і на роботі, регулярно провітрюйте приміщення.
Пийте достатньо чистої води. Не забувайте, що стійкий захист організму від вірусів, бактерій та інших патогенних мікроорганізмів багато в чому залежить від водного балансу. Дуже важливо дотримуватись режиму вживання води завжди, а не лише тоді, коли ви вже захворіли. У холодну пору року спрага може відчуватися не так сильно, але волога випаровується з вашого тіла постійно, і особливо – коли ви проводите більшу частину дня в теплому приміщенні. Тому в будь-яку пору року рекомендовано випивати 1,5-2 літри води на добу. А ще достатня кількість води допомагає організму швидше впоратися з токсинами.
Для того, щоб імунітет був сильним, треба обрати правильну стратегію харчування. Дієтологи підкреслюють, що більш шкідливо на імунну систему впливає, як не дивно, звичайний цукор. Поїдання чогось солоденького, вживання пакетованого соку чи навіть проста біла булочка викликає стрімке зростання рівня цукру в крові. Це блокує роботу імунної системи та призводять до падіння активності імунітету в 1,5 рази на термін більше 5-6 годин. Для підтримання імунітету в робочому стані слід виключити солодощі, солодкі напої та навіть пакетовані соки і переважно вживати їжу з низьким глікемічним індексом і високою кількістю клітковини (цільнозернові продукти, овочі, фрукти, зелень, бобові, горіхи і насіння). Другим фактором, що суттєво впливає на імунітет, є правильний вибір жирів. Для цього рекомендується:
– збалансувати кількість продуктів, які містять омега-6 жирні кислоти. Надлишок омега-6 збільшує рівень запальних процесів в кишківнику та організм в цілому і цим суттєво знижує здатність імунної системи протистояти інфекціям та раку. Більшість рослинних олій: соняшникова, кукурудзяна, рапсова, соєва та інші містять надлишково велику кількість омега-6. Замість них краще вживати оливкову олію, в якій омега-6 дуже мало.
– збільшити рослинні та морські омега-3 жирні кислоти, які добре знижують рівень запалень організму. Потрібно вживати морську рибу, лляну олію або волоські горіхи, як джерело омега-3 кислот.
– забезпечити оптимальне споживання тваринних жирів, оскільки науково доведено, що саме високий рівень споживання тваринних жирів у сучасному раціоні призводить до падіння місцевого імунітету та підвищення рівня запалень саме в легенях.
Варто пам’ятати про ще одне. Ефективність роботи імунної системи залежить ще й від того, наскільки швидко лімфатична система “вимиває” віруси з тканин тіла для «утилізації». Тому підтримувати працездатність лімфатичної системи особливо важливо, оскільки саме вона допомагає видаляти надлишок рідини, яка може скупчуватися в організмі в цілому й в легенях при пневмонії зокрема. Раціон повинен збільшувати швидкість відтоку лімфи. Чим більше їжа закислює організм, то густішою стає лімфа, а значить знижується швидкість природного “детокса” і гірше працює імунна система. Тож, щоб правильно скомбінувати закислюючі і залужнюючі продукти, потрібно, щоб вага продуктів (овочів, включно з картоплею, зеленню і фруктами), що залужнюють, в 3-5 разів перевищувала вагу закисляючих продуктів (м’ясо, риба, молоко і молочні продукти, усі крупи і зернові, бобові і горіхи) за увесь день.
Спеціалісти стверджують, що це, звісно, не всі кроки, які потрібно зробити для того, щоб тримати імунну систему в повній бойовій готовності. Але й це допоможе суттєво покращити імунітет та зменшити ризик захворювання на COVID-19.