Вакцинація проти сезонного грипу – найкращий захист в умовах пандемії коронавірусної хвороби (COVID-19)

Епідемічний сезон з грипу та ГРВІ 2020-2021 років відрізняється від попередніх сезонів тим, що цього року сезонне зростання захворюваності респіраторними інфекціями протікає у поєднанні з пандемією коронавірусної інфекції (COVID-19).

Захворювання як коронавірусною хворобою, так  і грипом, у першу чергу небезпечні своїми ускладненнями (інфекційний шок, пневмонії, набряк легень, менінгіт та ін.) та у випадку ко-інфекції (при одночасному інфікуванні двома вірусами) можуть призвести до летальних наслідків частіше, ніж у випадку інфікування одним вірусом. Це значно ускладнить надання медичної допомоги та призведе до «колапсу» виснаженої пандемією системи охорони здоров`я.

В умовах пандемії коронавірусної інфекції (COVID-19) вакцинація від грипу обов`язкова, оскільки дозволяє виключити поєднання двох важких захворювань зі схожими симптомами. Особливу увагу слід звернути на щеплення осіб з груп ризику: медичних працівників, вагітних, літніх людей, дітей до 5 років, людей з хронічними захворюваннями та ін.

Вакцинуватися проти грипу краще до початку епідемічного сезону, проте, зважаючи на низький рівень захворюваності, доцільно зробити зараз, оскільки до епідемічного розповсюдження вірусу грипу достатньо часу для вироблення індивідуального імунітету (3 тижні).

Як повідомлялось нами раніше, зараз в Україні пройшли реєстрацію та дозволені до використання три вакцини: Ваксігрип ТЕТРА (виробництва Санофі Пастер, Франція), Джісі Флю (виробництва Грін Крос Корпорейшн, Корея) (трьох – та чотирьохвалентна) та Інфлувак  (виробництва Абботт Біолоджікалз Б.В, Нідерланди).

Відпуск вакцин в області відбувається через аптечні заклади мережі державного оптово – роздрібного підприємства «Обласний аптечний склад»  м. Харкова та Харківської області.

Довідково: вакцинація проти грипу належить до рекомендованих щеплень і відсутня в національному календарі щеп­лень, тому придбати її можуть за кошти місцевого бюджету, підприємств або власним коштом громадян.

 

Закликаємо Вас, шановні громадяни, до  свідомого ставлення до свого здоров’я та здоров`я власних дітей!