Охорона праці при роботі з дезінфекційними засобами

В сучасних умовах для проведення дезінфекційних заходів використовують широкий асортимент дезінфекційних засобів. Засоби повинні бути зареєстровані в установленому порядку згідно чинного законодавства. Реєстр дезінфекційних засобів розміщений на офіційному веб-сайті МОЗ України у вільному доступі та налічує більш ніж 1,5 тисячі найменувань.

Більшість із дезінфекційних засобів мають подразнюючу дію при попаданні на шкіру, слизові оболонки очей та органів дихання, можуть всмоктуватися через шкіру і слизові, викликати алергічні реакції. Також, персонал, який виконує дезінфекційні роботи, може зазнати впливу несприятливих факторів (висока температура, підвищена вологість, інфекційні агенти та ін.). Тому, перш ніж вдатися до дезінфекції, необхідно ознайомитись з інструкцією, звернути особливу увагу на показання до застосування засобу, спосіб його використання та заходи безпеки. Для охорони здоров’я працівників та для уникнення випадкових отруєнь, необхідно дотримуватися певних заходів щодо техніки безпеки при роботі з дезінфекційними засобами, запобіжні заходи організовувати в строгій відповідності з методичними вказівками щодо застосування конкретного дезінфікуючого засобу.

Всі  поступаючі на роботу, пов’язану з проведенням дезінфекційних заходів, проходять попереднє медичне обстеження як особи, що працюють зі шкідливими чинниками. Повторні медичні огляди проводяться не рідше одного разу на рік. До роботи з дезінфікуючими засобами не допускаються особи віком до 18 років, вагітні жінки; жінки, що годують та особи, що мають медичні проти покази до роботи з дезінфекційними засобами.

При прийомі на роботу проводять навчання дезінфектора на робочому місці по використанню засобів дезінфекції і методам роботи з ними в практичних умовах, а також виробничий інструктаж щодо застосування засобів індивідуального захисту та техніки безпеки при їх експлуатації, заходам профілактики отруєнь і надання першої медичної допомоги при випадкових отруєннях.

Всі роботи, пов’язані з дезінфікуючими засобами (фасування, приготування дезінфекційних розчинів, обробка об’єктів та ін.) проводяться в спецодязі (халат або комбінезон, чоботи, косинка або шапочка) з обов’язковим використанням засобів індивідуального захисту (респіратор типу «РУ-60-М», «Тополь», або аналогові; рукавички, герметичні окуляри). Для захисту шкіри рук рекомендуються гумові технічні рукавички або рукавиці з плівчастим покриттям. Не рекомендується використовувати медичні рукавички в зв’язку з тим, що вони легко псуються, затікання в них дезінфекційних розчинів створює умови для роздратування шкіри і кращого всмоктування хімічних речовин. Відсторонюються від робіт особи при наявності мацерації, подряпин, ран.

Засоби індивідуального захисту зберігають в окремих шафах, у спеціально виділеному приміщенні з природною або припливно-витяжною вентиляцією.

Фахівці, крім засобів індивідуального захисту, повинні бути забезпечені рідким туалетним милом, паперовими рушниками, шкіряними антисептиками, засобами для пом’якшення шкіри.

При проведенні робіт  необхідно дотримуватися правил особистої гігієни. Заборонено палити, приймати їжу і напої під час виконання робіт.

Щоб уникнути нещасних випадків, не можна залишати без нагляду дезінфікуючі засоби та розчини. Харчові продукти зберігають окремо від них.

Всі заходи по знешкодженню забрудненого деззасобами спецодягу, апаратури, тари та посуду, що застосовувались в процесі роботи, проводять з використанням засобів індивідуального захисту поза приміщенням або в спеціальних приміщеннях з витяжною вентиляцією.

Робоче місце дезінфектора укомплектовують аптечкою першої допомоги при отруєнні дезінфекційними засобами, при симптомах гострого отруєння потерпілому надають долікарську допомогу, при необхідності викликають «швидку допомогу».