Про порядок державної реєстрації (перереєстрації) дезінфекційних засобів

Умови сьогодення вимагають від нас широких знань у різних  сферах життєдіяльності.  Зокрема  поява нової (емерджентної) інфекційної хвороби COVID-19 навчила населення планети носити маски, правильно мити руки, застосовувати антисептичні засоби для обробки рук та проводити профілактичну дезінфекцію у приміщеннях.

Широке застосування антисептиків та дезінфектантів як у професійній сфері так і у побуті та підвищений попит на дану продукцію  стимулювало виробників та дистриб’юторів до нарощування потужностей  їх виробництва та реалізації. Однак, вдала рекламна компанія, приваблива етикетка та ціна  не гарантують якості та ефективності продукту. Більш того, до цих засобів пред’являються  жорсткі  вимоги щодо їх використання.

Так, згідно зі ст.34 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»:хімічні речовини, біологічні чинники та засоби медичного призначення, що застосовуються для проведення дезінфекційних заходів, підлягають гігієнічній регламентації та державній реєстрації в  порядку, встановленому законодавством. Виробництво,  зберігання, транспортування, застосування та реалізація дезінфекційних засобів здійснюються з дотриманням вимог відповідних нормативно-правових актів. Застосування дезінфекційних засобів, не зареєстрованих у встановленому порядку в Україні, а також тих, у процесі виготовлення, транспортування чи зберігання яких було порушено вимоги технологічних регламентів та інших нормативно-правових актів, забороняється.

На теперішній час  цей порядок  визначений постановою КМУ  від 03.06.2006 №908 «Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації) дезінфекційних засобів» (зі змінами, внесеними згідно з Постановами КМУ № 28 від 18.01.2012, № 178 від 14.03.2018№ 232 від 25.03.2020).

Відповідно до постанови державну реєстрацію(перереєстрацію) засобів здійснює  Міністерство охорони здоров’я (далі – МОЗ) на підставі поданих документів, зазначених у даній постанові, або позитивному висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи, що виданий до моменту набрання чинності цієї постанови.

Державній реєстрації (перереєстрації) підлягають засоби, на які встановлені гігієнічні нормативи та які призначені для:

-здійснення дезінфекційних заходів в осередках інфекційних хвороб, закладах охорони   здоров’я, дошкільних навчальних закладах;

-“холодної” стерилізації медичних виробів;

-дезінфекції рук медичних працівників;

-профілактичної дезінфекції житлових, виробничих, навчальних, санітарно-побутових та інших приміщень, будівель і споруд, транспортних засобів, об’єктів громадського харчування та торгівлі, територій населених пунктів, у місцях масового відпочинку та рекреаційних    зонах;

-промислової дезінфекції;

-миття і очищення в побуті та промисловості з дезінфекційними властивостями;

-дезінфекції повітря в приміщеннях, води (крім питної), промислових та побутових стоків;

-знищення переносників збудників інфекційних хвороб (інсектицидні);

 

-знищення синантропних комах у середовищі життєдіяльності людини;

-відлякування комах;

-знищення гризунів, які є джерелами та переносниками збудників інфекційних хвороб;

-деконтамінації шкіри рук персоналу підприємств харчової та переробної промисловості, громадського харчування, торгівлі;

-достерилізаційного очищення медичних виробів;

-контролю за якістю стерилізації та достерилізаційного очищення медичних виробів.

Дослідження специфічної активності, безпечності, якості (ефективності) засобів та їх випробування на практиці проводяться підприємствами, установами, організаціями, що акредитовані на право проведення відповідних робіт в установленому законодавством порядку.МОЗ затверджує порядки проведення зазначених досліджень, а також встановлює методи випробувань дезінфекційних засобів, контролю за їх відповідністю вимогам стандартів, інших нормативних документів. За результатами розгляду документів МОЗ приймає рішення про державну реєстрацію (перереєстрацію) засобу або відмову в ній. Протягом трьох робочих днів з дня прийняття рішення про державну реєстрацію (перереєстрацію) засобу інформація про засіб вноситься до Державного реєстру дезінфекційних засобів (далі – Реєстр). Засіб вважається зареєстрованим з моменту внесення його до Реєстру. За бажанням заявника на зареєстрований засіб видається витяг з Реєстру на підставі заяви заявника протягом п’яти робочих днів з моменту її отримання. Реєстр розміщується на офіційному веб-сайті МОЗ для вільного доступу.

Отже, враховуючи вищезазначене, для гарантії якості та ефективності використання, пропонуємо перед  тим  як придбати антисептик або дезінфектант, поцікавтеся чи є він у чинному реєстрі  дезінфекційних засобів МОЗ України.