Про результати лабораторних досліджень води з джерел нецентралізованого водопостачання на території Харківської області за 2020 рік

Протягом 2020 року в м. Харкові та Харківській області за санітарно-хімічними показниками досліджено 2954 проби води з джерел нецентралізованого водопостачання (колодязі та каптажі джерел), з яких  45,4% не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

У досліджених пробах води виявлені перевищення нормативних показників по загальній жорсткості, каламутності, окисності, кремнію, вмісту нітратів, сульфатів,  хлоридів, сухого залишку, заліза, марганцю.

За мікробіологічними показниками досліджено 1196 проб води з колодязів та каптажів джерел, з них 38,8 % проб не відповідають нормативам.

У місті Харкові досліджено 48 проб води з 12-ти каптажів природних джерел (Саржин яр, Манжосів яр, селище Олешки, парк «Юність», «Петренки – 1», «Петренки – 2», «Петренки – 3», вул. Мінераловодська, 1, вул. В. Зубенка, 25, вул. Бучми п (2 каптажі), «Олексіївська балка»). Протягом 2020 року у воді 6-ти джерел (парк «Юність», «Петренки – 1», «Петренки – 2», «Петренки – 3», вул. Бучми (права сторона), «Олексіївська балка») реєструвались відхилення від гігієнічних нормативів за мікробіологічними показниками. За санітарно-хімічними показниками не відповідала нормативним вимогам вода з каптажу джерела у парку «Юність» за показником жорсткості та вмістом нітратів.

Результати досліджень свідчать, що колодязі та природні джерела не можуть розглядатись як джерела більш якісної та безпечної води, ніж водопровідна. Підземні водоносні горизонти, які живлять джерела нецентралізованого водопостачання, не захищені від поверхневих забруднень – мікроорганізмів та різних хімічних речовин. Тому необхідно завжди кип’ятити воду з будь-яких колодязів та джерел.

Основним з проблемних питань Харківського регіону є перевищення вмісту нітратів у воді шахтних та трубчастих колодязів. В 39,7% досліджених проб води з колодязів вміст нітратів перевищував гранично допустиму концентрацію (ГДК) у 5,0 – 17,3 раза. Найвищі концентрації нітратів виявлені у колодязях на територіях Нововодолазького, Шевченківського, Валківського, Лозівського, Близнюківського, Ізюмського, Первомайського районів та міста Люботин.

Внаслідок споживання води з понаднормативним вмістом нітратів продовжують реєструватися гострі отруєння дітей. За 2020 рік зареєстровано 4 випадки водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, які споживали воду з колодязів в населених пунктах Дергачівського, Барвінківського районів, міста Люботина та із свердловини на території приватного домоволодіння у місті Харкові.

У зв’язку з цим нагадуємо, що воду з колодязів та природних джерел ні в якому разі не можна використовувати для вигодовування немовлят, приготування їжі та задоволення питних потреб дітей до 3-х років. Нітрати, які містяться у воді навіть в межах допустимих норм, небезпечні для малолітніх дітей через особливості функціонування їх організму, який буде страждати від недостачі кисню навіть за відсутності видимих клінічних симптомів. Пам’ятайте: вода для немовлят та малолітніх дітей є такою ж важливою, як харчування. Тому батькам необхідно з великою відповідальністю ставитись до вибору питної води для малечі. Найкращий  вибір – спеціальна фасована вода.