Оновлена інформація про спалах гострих кишкових інфекцій

Станом на 11.03.2021 за даними екстрених повідомлень, отриманих Зміївською міськміжрайонною філією нашої установи від закладів охорони здоров’я зареєстровано 7 випадків захворювання гострими кишковими інфекціями серед дітей Слобожанського комунального закладу дошкільної освіти (ясла-садок) №3 Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області (далі – заклад).

5 захворілих зареєстровано у першій молодшій групі, 2 – у середній.

За інформацією закладів охорони здоров’я одна дитина, з числа тих, які перебували на амбулаторному лікуванні 09.03.2021 була госпіталізована. Всі діти отримують відповідне лікування. Стан дітей медичними працівниками оцінюється як середнього ступеню важкості.

Активно, під час медичного спостереження за контактними особами медичними працівниками захворілих не виявлено.

Результати первинного епідеміологічного розслідування підтверджують, що інфікування 6-ти захворілих дітей відбулось у закладі, однієї дитини – у домашньому вогнищі. Ймовірними причинами заносу інфекції до двох груп закладу було неякісне проведення ранкового прийому та допуск вже захворілих дітей, а також несвоєчасна ізоляція контактної з хворим (по домашньому вогнищу) дитини.

Відсутність виявлення збудників гострих кишкових інфекцій при проведенні лабораторних досліджень проб питної води, харчових продуктів, змивів з об’єктів зовнішнього середовища, обстеженні персоналу закладу та контактних дітей, незалучення до епідемічного процесу дітей інших груп закладу, свідчить про низьку ймовірність реалізації харчового чи водного шляху передачі інфекції. При цьому, превалювання хворих в одній групі, тісне їх спілкування та строки захворювання підтверджують можливість поширення інфекції контактно-побутовим шляхом при недотриманні правил особистої гігієни дітьми та порушеннях санітарно-гігієнічного режиму.

Епідеміологічне розслідування та протиепідемічні заходи тривають.