Непрохані та небезпечні гості – синантропні гризуни

Синантропні гризуни (з грецької: «syn» – разом, «anthropos» – людина) – гризуни,  що живуть поруч з людиною: в населених пунктах, в житлових будинках, в будівлях господарського призначення. Це – сірий та чорний щурі, хатні миші. Ведуть гризуни напівпідземний спосіб життя. Харчуються тварини на поверхні, спричиняючи масу незручностей для людини: забруднюють та псують продукти харчування, запаси зернових, культурні рослини; псують господарські, промислові, житлові споруди та інше. Райське місце для  їх проживання – місця з поганими санітарними умовами: звалища, овочеві і фруктові склади, смітники. Місця, де є вільний доступ до їжі, або постійно залишаються недоїдки та крихти, гризуни активно освоюють і затримуються там надовго.

Про те, що в будинку з’явилися «непрохані гості», свідчить кілька факторів: погризені продукти харчування, тара, речі, наявність посліду. Гризуни мають специфічний запах, схожий на запах аміаку.

Однак, найбільшої шкоди вони завдають як переносники захворювань. Хвороби, які передаються щурами і мишами людині, належать до числа небезпечних інфекційних захворювань. Вони можуть передаватися як від паразитів, які переносяться щурами та мишами (кліщі, блохи), так і через забруднені послідами воду і продукти харчування. Найбільш небезпечні захворювання, які поширюються гризунами це – чума, туляремія, лептоспіроз, ієрсиніоз, токсокароз, содоку, лейшманіоз, зворотний тиф, геморагічні лихоманки та інші. Всього передається людині через синантропних гризунів більш ніж 20 інфекційних захворювань.

Доступ гризунів до нашої оселі слід виключити шляхом збереження продуктів у спеціальних контейнерах, шафах, ящиках та іншій тарі, виготовленій з матеріалів, стійких до пошкодження гризунами, з щільною кришкою. Всі двері та вікна в приміщеннях повинні закриватися щільно. В підвалах, сміттєзбірниках, складських приміщеннях пороги та нижні частини дверей виготовляють із матеріалів, стійких до пошкодження гризунами, або оздоблюють жестю. Приміщення та місця, призначені для зберігання харчових продуктів, підсобні приміщення, сміттєкамери, підвали, сходові клітини, горища забороняється загромаджувати будівельними матеріалами, тарою, непридатним обладнанням, меблями та іншими речами, що створюють укриття для гризунів.

Існує величезна кількість методів боротьби з гризунами. Ефективними  на даний час є клейові пастки. Механізм їх дії досить простий. Гризун, приваблений приманкою, наступає на цю пастку і  приклеюється до липкого шару.

Капкани (мишоловки) також є досить поширеними пристроями у боротьбі з гризунами. Віддати перевагу цьому методу варто, якщо відомо, де знаходяться нори, або відомий   маршрут переміщення гризунів до місць харчування та водопою.

Ультразвукові та електричні відлякувачі гризунів – це пристрої, здатні випромінювати ультразвукові хвилі та електрострум, які викликають у гризунів стійке занепокоєння і спонукають їх залишати  місця свого облаштування.

І все ж, найбільш ефективним методом боротьби з гризунами є застосування  отрутопринад (родентицидів).

Варто пам’ятати: родентициди небезпечні для людей та домашніх тварин. Препарати, придбані «з рук», в місцях несанкціонованої торгівлі, сумнівного походження та якості не тільки не гарантують позитивний результат, а й несуть потенційну загрозу здоров’ю та життю людини. Використання отрутопринад вимагає: придбання  препаратів, внесених до чинного реєстру дезінфекційних засобів, дотримання техніки безпеки при роботі з ними та використання засобів індивідуального захисту,  чіткого виконання інструкції щодо їх застосування.

Фахівці відділення дезінфектології Державної установи «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводять боротьбу з гризунами відповідно до вимог санітарно-епідеміологічного законодавства з використанням засобів лову (клейових пасток) та родентицидів, які зареєстровані  у чинному порядку та дозволені до використання в Україні. Дератизаційні заходи проводяться на  договірній основі.

Детальніше звертайтеся за тел.: 315 01 43