Медичні рукавички як засіб індивідуального захисту в побуті в умовах COVID-19. Варто чи ні?

Рукавички одноразового використання насправді не надто ефективні у захисті від коронавірусу. За певних обставин вони навіть сприяють розповсюдженню вірусу.

У супермаркетах і на вулицях можна побачити дедалі більше людей не лише у масках, але й у гумових рукавичках одноразового використання. На перший погляд, використання рукавичок цілком логічне: адже відомо, що заразитися можна не лише повітряно-крапельним шляхом, але й торкаючись заражених поверхонь, а потім обличчя, звідки вірус потрапляє на слизові оболонки – через очі, рот або ніс.

Відчуття захищеності у рукавичках підсилюється й тим, що ми бачимо, що їх носять лікарі у лікарнях і лікарських практиках. Однак чого ми не знаємо: цими рукавичками медичний персонал захищається передусім від бруду – крові або різного роду виділень. Від вірусів або бактерій гумові разові рукавички можуть захистити лише у дуже короткий проміжок часу. Адже матеріал, з якого зроблені ці рукавички – пористий. І чим довше їх носиш, тим імовірніше збудники хвороб проникнуть крізь рукавички на руки. Саме тому медичний персонал дуже ретельно дезінфікує руки, щойно знявши рукавички. Тобто, використання рукавичок точно не замінює дезінфекції або ретельного миття рук.

Разові рукавички з вінілу, латексу або нітрілу дають відчуття стерильності. Насправді ж це відчуття є дуже оманливим. Хоча перебуваючи у супермаркеті у гумових рукавичках, люди мають пам’ятати  про те, що не треба мацати руками обличчя, однак мимоволі це все одно стається регулярно.

Увага: якщо ви торкаєтеся у рукавичках вашого телефону, кишені, сумочки ви так само переносите туди вірус. А йому так само байдуже, чи він потрапляє на обличчя з голої руки чи з рукавички.

Відповідно, лікарі не лише застерігають від оманливого відчуття безпеки. Вони й попереджають: разові рукавички можуть і підвищити ризик зараження. Адже у гумових рукавичках рука швидко починає пітніти. А тепле, вологе середовище є ідеальним для різного роду бактерій і вірусів.

“Припиніть носити медичні рукавички у громадських місцях. Це – гігієнічна безграмотність величезних масштабів”, – такими відвертими словами звернувся до своїх підписників на Facebook i Twitter доктор Марк Ганефельд (Marc Hanefeld). “Під рукавичкою, у вологому і теплому просторі з радістю розмножуються бактерії і віруси. Коли знімаєш рукавички, у тебе на руках  клоака, якщо їх не продезінфікувати. Я вас вітаю!” – написав лікар з міста Бремерферде на півночі Німеччини.

Схоже бачення і у пульмонолога та інтерніста доктора Єнса Метьюса (Jens Mathews), який в інтерв’ю телерадіокомпанії SWR назвав гумові рукавички “розсадником мікробів”. Дуже швидко на поверхні таких рукавичок збирається значно більше бактерій і вірусів, ніж на вимитій руці, каже Метьюс.

А професор Оджан Асадіан, президент Австрійського товариства лікарняної гігієни, вже не один рік публічно застерігає від неправильного використання разових рукавичок. “Людям без медичної підготовки я би не радив користуватися разовими рукавичками у повсякденному житті. Для цього потрібні певні знання й навички, аби зняти рукавички так, щоб зібрані на поверхні мікроорганізми там і залишилися, а носій рукавичок не переніс їх собі на руки, зап’ястя або на рукава свого одягу».

Той, хто хоче захистити себе і своїх близьких від коронавірусу, мав би зважати на загальновідомі заходи гігієни і відмовитися від разових рукавичок. Треба ретельно мити руки з усіх боків упродовж 20-30 секунд, тримати дистанцію на людях і по можливості залишатися вдома. Якщо й використовуєте рукавички, зважайте на правильну утилізацію.

Стаття  створена за матеріалами сайту Deutsche Welle www.dw.com/ukrainian