Про реєстрацію завізного випадку малярії у м. Харкові

25 березня 2021 року зареєстровано завізний випадок тропічної малярії у мешканки м. Харкова, 1981 року народження, яка 14.03.2021 повернулася до України з Об’єднаної Республіки Танзанії, де перебувала з 14.02.2021 по 14.03.2021. У цей же період (з 04.03.2021 по 09.03.2021) відвідувала о. Занзібар.

Під час перебування у вищезазначеній країні малярією не хворіла, проте, відмічала покуси комарів. Індивідуальну хіміопрофілактику до виїзду та під час перебування не проводила.

При проведенні епідеміологічного розслідування встановлено, що 19.03.2021 у хворої з`явились клінічні ознаки захворювання: загальна слабкість, головний біль, підвищення температури тіла до 38,7 0С. Вперше за медичною допомогою звернулася 23.03.2021, однак їй проведено було обстеження лише на наявність SARS-CoV-2, обстеження на малярію не проводились. 24.03.2021 хвора госпіталізована до закладу охорони здоров’я, де під час обстеження були виявлені збудники тропічної малярії. Незважаючи на проведені лікувальні заходи, хвора померла.

В осередку, за місцем проживання хворої, фахівцями Харківської міської філії нашої установи проведено епідеміологічне розслідування та запроваджено комплекс протиепідемічних заходів.

Довідкова інформація. За 2020 рік та поточний період 2021 року в області зареєстровано 8 завізних випадків малярії, у т.ч. 2 летальні (мешканці м. Харкова, які перебували в країнах Африканського континенту та не проводили індивідуальну хіміопрофілактику).

Нагадуємо! Малярія – інфекційна хвороба, збудником якої є плазмодії малярії, що передаються від хворої людини через укуси малярійних комарів. Хвороба найбільш поширена в країнах з тропічним кліматом й протікає із загальним нездужанням, нападами ознобу, підвищенням температури тіла, порушеннями різних органів та систем організму.

Якщо Ви плануєте з будь – якою метою відвідати країни з тропічним та субтропічним кліматом, де поширена малярія, Вам необхідно пройти курс профілактичного лікування (хіміопрофілактики). Препарат визначається лікарем з урахуванням ступеню поширеності малярії у кожній конкретній місцевості. Профілактичних щеплень проти малярії не існує.

Пам`ятайте! Якщо після відвідування країни з тропічним кліматом у Вас виникла лихоманка, з’явився головний біль, слабкість, озноб чи інші симптоми, негайно звертайтесь до лікаря! Обов’язково повідомте, яку країну Ви відвідували та коли!

Не займайтесь самолікуванням.