Харчування жінок під час грудного вигодовування дітей.

Грудне молоко – унікальний натуральний продукт харчування для новонароджених. Воно містить усі поживні речовини, що необхідні для розвитку та росту дитини протягом перших місяців життя. Молоко матері є найбільш корисним продуктом харчування для немовлят, особливо для передчасно народжених та хворих. За винятком конкретних протипоказань  (вживання деяких лікарських препаратів або наркотичних речовин жінкою, що годує, певні хвороби матері або дитини), грудне молоко матері є найбезпечнішим джерелом поживних речовин, вітамінів та енергії, оскільки не містить жодних додаткових, шкідливих чи забруднюючих речовин. Згідно з даними ВООЗ, виключно грудне вигодовування значно знижує ризик смерті внаслідок діареї, пневмонії та інших інфекційних захворювань, а у разі хвороби – діти швидше одужують.

Грудне молоко повністю покриває потреби дитини в поживних речовинах протягом перших 6 місяців життя, з 6 до 12 місяців продовжує задовольняти щонайменше половину потреб дитини в поживних речовинах, а протягом другого року життя – покриває третину цих потреб.

На думку ВООЗ та ЮНІСЕФ при грудному вигодовуванні потрібно дотримуватись таких правил:

– забезпечити контакт «шкіра до шкіри» та прикладати дитину до грудей матері якнайшвидше після народження – протягом першої години життя;

–  забезпечити перебування матері та новонародженої дитини в одній палаті 24 години на добу, щоб мама могла годувати дитину на її вимогу (вдень і вночі);

– забезпечити виключно грудне вигодовування протягом перших 6 місяців з народження – немовлятам не слід давати жодних інших продуктів харчування;

–  не використовувати жодних сумішей, якщо можливе виключно грудне вигодовування;

– поступово вводити прикорм, починаючи з шести місяців, але продовжувати грудне вигодовування до досягнення дитиною віку двох років.

Жінка, яка годує немовля, витрачає приблизно на 500 кілокалорій більше ніж та, що не вагітна і не годує. Якість грудного молока частково залежить від того, які продукти вживає матір. Воно має різний кількісний склад в залежності від періоду лактації. Харчуватись потрібно 4-5 разів на день. Перший сніданок повинен бути ситним, другий – легким, обід – повним, підвечірок та вечеря – не дуже обтяжливою.

Чи потрібно збільшувати кількість їжі — залежить від ваги жінки. Якщо під час вагітності жінка набрала значну вагу або мала зайву вагу до вагітності, то немає потреби збільшувати калорійність раціону. В інших випадках доцільно збільшити кількість калорій.

У відповідності до норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії, затверджених наказом МОЗ України № 1073 від 03.09.2017 року – загальна потреба в енергії, в залежності від віку та фізичної активності жінки, що годує немовля, протягом перших 6 місяців додатково зростає на  500 ккал, а з 7 до 12 місяців на 450 ккал, потреба у білках протягом цих 2 періодів лактації зростає відповідно на 45 г та 40 г, вуглеводах на 50 г та 40 г, жирах на 13 г та 14 г. Також збільшується потреба в мікроелементах та вітамінах.

У раціоні жінки повинні бути свіжі овочі, фрукти, ягоди, м’ясо та риба. Білок потрібно вживати 2-3 рази на день: м’ясо тварин чи птиці, рибу, яйця, бобові, горіхи і насіння. Рибу варто їсти двічі-тричі на тиждень. Овочі бажано вживати 3-ма порціями на день. Це джерело магнію, фолієвої кислоти та каротиноїдів. Також необхідно вживати дві порції фруктів щодня. В раціоні мають бути присутні цільнозернові продукти: висівковий хліб, макаронні вироби та каші. Вживати рідину потрібно приблизно 2 л на добу, включаючи чай, молоко, супи. Для посилення секреції молока рекомендують за 30 хвилин до годування вжити невелику кількість легкозасвоюваних вуглеводів – фруктів, ягід, солодкого чаю з медом.

Щоб відстежувати реакцію дитинки на різні продукти у перший місяць після пологів, нові продукти потрібно вводити до раціону матері не частіше, ніж 1 раз на 3 дні. Якщо на продукт у малюка з’явився висип, роздратування, коліки або здуття шлунку, то цей продукт варто тимчасово виключити. Через 3-4 тижні можна буде його знову спробувати, раптом реакція не відбудеться. Дитя зростає, його шлунок почне нормально сприймати грудне молоко з різними смаковими нюансами.

Оскільки у жінок під час лактації збільшені витрати вітамінів і мінералів,  веганкам та вегетаріанкам потрібні добавки вітамінів D та В12. Жінкам з анемією потрібно приймати добавки заліза. При цьому анемія не є протипоказанням для лактації. Жінкам з недостатньою вагою, веганкам і вегетаріанкам, які не вживають молочні продукти, можуть бути потрібні добавки кальцію.

У період лактації годуюючим слід уникати вживання алкоголю. Куріння також належить до звичок, від яких слід відмовитися раз і назавжди. Попри це, користь від грудного молока перевищує шкоду від материнського куріння. Кофеїн кави, шоколаду частково потрапляє в грудне молоко, тому обмеження стосуються й кофеїновмісних продуктів.

Пам’ятайте, здоров’я новонародженої дитини, яка перебуває на грудному вигодовуванні, багато в чому залежить від характеру харчування та звичок матері, батька та інших родичів. Тому всім членам родини малюка треба бути відповідальними в цей важливий період, берегти своє здоров’я та здоров’я своєї дитини.