Камерне знезараження речей. Що варто знати?

Дезінфекційні камери – це апарати або спеціально побудовані споруди, призначені для знезараження різних предметів (одяг, постільні приналежності, килими, хутряні та шкіряні вироби, взуття, книги та ін.).

Камерна дезінфекція грає велику роль при проведенні знезаражувальних заходів у осередках інфекційних хвороб, а також як профілактичний захід на об’єктах де одними й тими  ж речами користується велика кількість людей – медичні установи, дитячі дошкільні заклади, дитячі оздоровчі табори, гуртожитки усіх типів, готелі, потяги та ін.

Камерна дезінфекція є одним з найбільш надійних методів дезінфекції (знищення патогенних мікроорганізмів) і дезінсекції (знищення комах) об’єктів , до яких неможливо застосувати інші методи.

При камерній дезінфекції постільних речей, ковдр, матраців, подушок, верхнього одягу, взуття, книг  під дією високих температур відбувається знищення всіх патогенних мікроорганізмів-збудників інфекційних  хвороб, що мають контактний шлях передачі, таких як туберкульоз, гепатит, сибірка, геморагічні лихоманки, грибкові захворювання шкіри (трихофітія, мікроспорія) тощо;  знищення синантропних комах – вошей (головних, платтяних), клопів, кліщів – збудника корости та кліщів домашнього пилу.

В основі роботи дезінфекційних камер лежить дія підвищеної температури  на об’єкти, які знезаражуються. Для прогрівання речей до певної температури використовують водяний насичений пар, сухе гаряче повітря, зволожене гаряче повітря, створюючи з їх допомогою необхідну температуру і вологість у камері та речах.

У деяких типах камер дія температурного чинника поєднується з дією хімічних речовин в пароподібному або газоподібному стані (формальдегід, бромистий метил та ін.).

За характером джерела теплового ефекту розрізняють три основних типи дезінфекційних камер: горячевоздушні, парові і пароформалінові.

Відокремлені структурні підрозділи ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» проводять камерне знезараження речей  безоплатно у осередках інфекційних хвороб та на договірній основі з профілактичною метою. З прейскурантом на дезінфекційні послуги можна ознайомитись за посиланням: https://labcenter.kh.ua/?p=9982