Всесвітній день боротьби з малярією

25 квітня щорічно відзначається Всесвітній День боротьби з малярією, який покликаний привернути увагу суспільства до необхідності проведення заходів боротьби та профілактики малярії.

Напередодні цього свята ВООЗ вітає ті країни, які наближаються або досягають нульового показника захворюваності малярією. В рамках цієї ініціативи, у 2017 році, ВООЗ підтримала зусилля 21 країни скоротити захворюваність малярією до 2020 року. Це вдалося досягти Алжиру, Белізу, Кабо-Верде, Китаю, Сальвадору, Ісламській Республіці Іран, Малазії та Парагваю.

«Багато країн у свій час страждали від малярії. Вони досягли успіху тяжкою працею та завдяки узгодженим діям. Показали світу, що ліквідація малярії – реальна мета для інших країн», – говорить генеральний директор ВОЗ Тедрос Адханом Гебрейесус. Опираючись на успіхи цих країн ВООЗ оголосила про нову ініциативу щодо зупинки передачі малярії у 25 країнах до 2025 року.

На сьогодні у 87 країнах світу існує місцева передача малярії, а у зоні ризику зараження перебуває близько половини населення Земної кулі. Щорічно у світі реєструється більше 500 мільйонів випадків захворювань та більше одного мільйона смертей. Найскладнішою ситуація з малярії залишається в країнах Африки, де реєструється майже 90% усіх випадків.

Ситуація з малярії в Харківській області, як і цілому по Україні, є нестійкою, що обумовлено реєстрацією завізних (у т.ч. летальних) випадків, значною кількістю прибулих з ендемічних країн та наявністю переносників. За 2020 рік та 3 місяці 2021 року в Україні зареєстровано 26 випадків малярії, з них 8 (30,8%) – по Харківській області. 87,5% випадків завезено з країн Африки.

Нагадуємо. Малярія – це група трансмісивних захворювань, що передаються від хворої до здорової людини через укуси малярійних комарів і протікають з лихоманкою, ознобом, проливним потом.

При поїздках у країни тропічного клімату слід дотримуватися деяких запобіжних заходів, а саме: проводити індивідуальну хіміопрофілактику (приймати протималярійні препарати), користуватися репелентами, захищати житло від зальоту комарів. Вибір протималярійного препарату залежить від країни перебування.

Слід пам’ятати, що впродовж трьох років з моменту повернення з ендемічної по малярії країни, при зверненні за медичною допомогою до будь-якого лікаря з приводу підвищення температури, необхідно повідомити його про факт перебування в тропічній країні та обстежитися на малярію. Самолікування в домашніх умовах недопустиме, так як збудник захворювання дуже швидко розмножується в організмі людини, що приводить до тяжких наслідків.