Мило. Чи все так просто?

Мило – це гігієнічний засіб. Його основне завдання – очищати шкіру рук від бруду та надлишкового жиру. Під час миття  рук з милом, людина разом з брудом  змиває шкідливі мікроорганізми, що живуть на поверхні шкіри.

Головною складовою сучасного мила є суміш розчинних солей вищих жирних кислот. Додатково в складі можуть бути: наповнювачі, барвники, ароматизатори, дезінфікуючі та лікарсько-профілактичні добавки: гліцерин, ланолін, дьоготь, сірка та ін.

Антибактеріальне мило – популярний засіб боротьби з шкідливими мікробами. “Антибактеріальним” називають мило, що містить інгредієнти з прямою антимікробною активністю. Найбільш поширеним компонентом є триклозан.

Лише в США мільйони споживачів витрачають майже $ 1 млрд на рік на “антибактеріальне” мило, але чи дійсно воно краще від звичайного? Нещодавнє дослідження корейських вчених показує, що бактерицидна дія антибактеріального і звичайного мила майже не відрізняється при використанні їх в реальних умовах. Триклозан – це антимікробний препарат. Його додають в різні засоби особистої гігієни та косметику, у тому числі в мило, зубну пасту, лосьйони, шампуні  з метою зменшення або запобігання росту бактерій. Проте, були зареєстровані і його побічні ефекти, у тому числі алергічні  реакції та  розвиток антибіотикорезистентності.

Тріумф повсякчасного миття рук розпочався з 20 років двадцятого століття, коли розпочалось активне пропагування гігієнічних засобів.

Миття рук з милом є найбільш ефективним і недорогим способом профілактики інфекційних захворювань. За даними ЮНІСЕФ, перетворення на вкорінену звичку миття рук з милом перед їжею та після користування туалетом, може врятувати більше життів, ніж будь-яка окрема вакцина чи медичне втручання, зменшивши смерть від діареї майже наполовину та смерть від ГРВІ на одну чверть.

Під час глобальної пандемії один з найдешевших, найпростіших та найважливіших способів запобігти поширенню вірусу – часто мити руки з милом.

Факт, деякі мила містять агресивні хімічні речовини, які очищують шкіру не лише від бруду і мікроорганізмів, але й від «дружньої» мікрофлори, яка захищає імунітет нашої шкіри.

Сорт і тип мила аж ніяк не байдужі для шкіри. І вибирати мило потрібно зовсім не за його приємним запахом. Зараз почастішали прояви алергії на мило, навіть у людей, що мають абсолютно здорову шкіру. А причина проста: у милі занадто багато ароматизаторів і барвників, які і надають йому приємного запаху і кольору.

У першу чергу потрібно вибирати мило в залежності від того, для чого ви збираєтеся його використовувати. Тверде мило – найбільш лужне. Разом із брудом, у якого жирова основа, воно знімає і жир зі шкіри. Підсумок — подразнення, сухість, свербіж. Тому,  використовувати тверде мило для обличчя не можна. Воно годиться лише для миття рук або ніг, де шкіра не така чутлива. В громадських місцях та туалетах брусковим твердим милом краще не користуватися, так як воно може бути контаміноване мікроорганізмами.

Щоб тверде мило не сушило шкіру, виробники винайшли крем-мило. Його плюс — відсутність лугу у складі та нейтральний рівень рН. Наполовину воно складається зі зволожуючого крему. Його густа кремоподібна структура підходить для всіх типів шкіри.

У рідкому милі менше лугу і більше кислоти. Рівень pH в рідкому милі не 9-12, як у твердому, а від 5,5 до 7, тобто наближений до рН шкіри. Тому,  рідке мило не порушує нормальний баланс шкіри, створюючи на її поверхні слабокисле середовище, утворює захисну плівку, перешкоджаючи висушуванню шкіри. До того ж, у рідкому милі чудово зберігаються всі біологічні добавки (екстракти рослин, фруктів, морепродуктів), а у твердому милі від надлишкової лужності вони швидко руйнуються. Нарешті, використання рідкого мила — по краплині з дозатора — набагато економніше, а виходить, вигідніше для нашого гаманця. Недолік рідкого мила — у ньому більше ароматів і барвників, ніж у твердому милі. Але тут усе просто: дивіться на колір мила. Чим яскравіше, інтенсивніше забарвлення, тим більше “зайвих” хімічних компонентів, барвників у ньому намішано. Чим прозоріше, тим краще. Санітайзер після використання рідкого мила повторно краще не використовувати, так як нові порції мила можуть контамінуватися мікроорганізмами.