Спостерігається тенденція до стабілізації ситуації із грипом в Україні, – МОЗ

На сьогодні епідситуація із захворюваністю на грип в Україні має тенденцію до стабілізації. Впродовж цього та наступного тижня є вірогідність зниження рівня активності вірусу. Проте в цьому епідсезоні є ризики і другої хвилі. Такий прогноз озвучили під час чергового брифінгу «Епідемічна ситуація із грипом та ГРВІ: оперативна інформація» в Українському кризовому медіа центрі директор департаменту громадського здоров’я МОЗ України Світлана Осташко та керівник ДЗ «Український центр контролю та моніторингу захворювань МОЗ України» Любов Некрасова.
Так, за словами Л.Некрасової, у третій-четвертий тиждень цього року спостерігався пік захворюваності, на 5-му тижні лише в 4 областях епідпоріг є перевищеним більше, ніж на 50% – це Волинська, Тернопільська, Закарпатська і Дніпропетровська області. Знизився і темп приросту захворюваності у всіх областях, чому дуже сприяло впровадження обмежувальних заходів. Позитивна динаміка спостерігається і щодо кількості звернень захворілих до лікувальних закладів: якщо спочатку в необхідний перший-третій день зверталося лише 25% хворих, то зараз майже 38%.
З початку епідсезону станом на 09 лютого зареєстровано 246 лабораторно підтверджених летальних випадки від грипу, більш як 84% із них – саме від грипу А H1N1. Фахівець підкреслила, що аналіз цих випадків дозволив встановити, що більшість померлих були саме із груп ризику, зокрема мали супутні захворювання – 11% ожиріння, 14% – серцево-судинні захворюваннями, 16% – діабет, 10% – гіпертонію як сталий синдром, 24 % – із сукупністю діагнозів. При цьому, за її словами, не визначено супутніх патологій у 98 померлих, а це майже 40%, що свідчить про вірулентність та агресивність вірусу, здатного вражати також і молодий, відносно стійкий до хвороб організм.
Директор департаменту громадського здоров’я МОЗ України Світлана Осташко нагадала, що попри зниження рівня захворюваності все ж необхідним є чітке дотримання усіх заходів з лікування і профілактики грипу, особливо для груп ризику. За її словами, зі свого боку МОЗ докладає усіх зусиль, щоб забезпечити в першу чергу цю категорію населення протигрипозними препаратами та вакцинами. Зокрема, ведуться перемовини із провідними фармкомпаніями щодо надання необхідної кількості вакцин проти грипу в якості гуманітарної допомоги.
Прес-служба МОЗ України