ВООЗ звертається до країн Європи із закликом уже зараз попередити поширення вірусу Зіка

«Широке географічне поширення видів комарів, що переносять вірус, відсутність імунітету до вірусу в усьому світі, а також відсутність вакцини й швидких, надійних діагностичних тестів викликають стурбованість щодо того, що вірус Зіка може поширитися по усьому світу», – йдеться у заяві доктора Сусанни Джакаб, директора Європейського регіонального бюро ВООЗ
Тому ВООЗ підготувала рекомендації для європейських країн.
Усі європейські країни, де є комарі роду Aedes, можуть зазнати ризику поширення хвороби, викликуваної вірусом Зіка. Кілька туристів, інфікованих вірусом Зіка, уже виявлені у Європі, однак хвороба не поширюється далі, оскільки нині відсутня активність комарів. З початком весняно-літнього періоду ризик поширення вірусу Зіка зросте.
Зараз країни мають підготуватися, щоб ужити усіх можливих заходів зі зниження ризику для населення. Відсутність вакцини й засобів лікування хвороби, яку викликає вірус Зіка вимагає від нас зусиль, щоб зупинити хворобу в джерелі її виникнення, і таким чином захистити Європейський регіон. Сусанна Джакаб закликає країни Європейського регіону здійснити превентивні скоординовані заходи, спрямовані на наступне:
• контроль популяції комарів, у тому числі за рахунок залучення громадськості до знищення місць розмноження комарів і планування обробки цих місць інсектицидами й знищення личинок у випадку спалахів захворювання;
• інформування осіб, що зазнають ризику, особливо вагітних жінок, про методи профілактики укусів комарів;
• посилення епіднагляду й забезпечення лабораторного виявлення хвороби, викликаної вірусом Зіка, і її неврологічних ускладнень;
• розширення досліджень хвороби, викликаної вірусом Зіка, і розробку діагностичних тестів і вакцин.
У разі отримання відповідних запитів ВООЗ готова надати підтримку країнам Європейського регіону для попередження поширення хвороби, викликаної вірусом Зіка. Ця підтримка буде включати:
• надання рекомендацій про інтегровані стратегії з контролю трансмисівних захворювань;
• забезпечення доставки зразків у референт-лабораторії ВООЗ або надання засобів діагностики для проведення тестування на місцях;
• рекомендації про інформування населення про наявність ризику.
Обмеження на поїздки або торгівлю у зв’язку з вірусом Зіка вводити не слід
Ґрунтуючись на наявних даних, ВООЗ не рекомендує вводити обмеження на поїздки або торгівлю у зв’язку із хворобою, викликуваної вірусом Зіка. У якості запобіжних заходів національні уряди можуть вводити обмеження на поїздки для власних громадян після оцінки фактичних даних і місцевих факторів ризику.
Особи, що подорожують до районів із високим ризиком передачі вірусу, повинні захищати себе від укусів комарів: використовувати репеленти, носити світлі сорочки й блузки з довгим рукавом і штани, установлювати в кімнатах протимоскитні сітки. Оскільки комарі роду Aedes кусають у денний час, ці заходи необхідно застосовувати протягом усього дня.
Вагітні або жінки, які планують вагітність мають застосовувати додаткові заходи, щоб захиститися від укусів комарів. Їм варто проконсультуватися із місцевими органами охорони здоров’я, якщо виїжджають у райони, де зафіксовано передачу вірусу Зіка.
Органам охорони здоров’я рекомендують співпрацювати із транспортним сектором, щоб забезпечити належну дезінсекцію літаків, що прибувають із уражених регіонів.
Нагадаємо, Генеральний директор ВООЗ виступила із заявою про те, що нещодавній кластер випадків мікроцефалії й неврологічних порушень у Латинській Америці й країнах Карибського регіону являє собою надзвичайну ситуацію у сфері суспільної охорони здоров’я, яка викликає міжнародну стурбованість і вимагає об’єднаного відповіді. Вона назвала цю ситуацію «надзвичайною подією», що несе загрозу здоров’ю населення в інших частинах світу. Оскільки існують серйозні підстави підозрювати причинно-наслідковий зв’язок між цим кластером захворювань і хворобою, яку викликає вірус Зіка, із чим погодилися експерти Комітету Міжнародних медико-санітарних правил з надзвичайної ситуації.

З сайту Держсанепідслужби України