Всесвітній день донора крові

Міжнародна спільнота 14 червня відзначає Всесвітній день донора крові, який був заснований ООН в травні 2005 року на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я в Женеві.

Цього року Всесвітній день донора крові проходить під гаслом «Здавайте кров, нехай у світі пульсує життя». В рамках щорічної кампанії особлива роль відведена молоді, яка бере найактивнішу участь у заходах та ініціативах, метою яких є забезпечення безпечних запасів крові.

У цей день ми висловлюємо подяку людям, які добровільно і безоплатно здають кров, необхідну для порятунку людського життя і підвищуємо обізнаність населення про необхідність регулярного донорства крові для того, щоб забезпечити всім громадянам своєчасний доступ до безпечних та якісних продуктів донорської крові.

Безпечна кров потрібна завжди. Вона життєво необхідна як для лікування, так і для екстреної медичної допомоги. Компоненти крові використовуються для продовження й покращення життя пацієнтів, проведення складних медичних та хірургічних процедур. Кров та її компоненти використовуються для лікування поранених військових, допомагають рятувати життя вагітних та новонароджених.

Донором може стати будь-яка здорова людина віком від 18 років за умови, що вона не має протипоказань до здачі крові.

Якщо Ви вирішили стати донором, Вам необхідно навчитися берегти себе заради інших, а саме: вести здоровий спосіб життя, правильно харчуватися та приймати вітаміни, відмовитися від надмірного споживання алкоголю, бажано – і куріння. При дотриманні простих правил – донорство буде корисним для Вашого здоров’я і може на довгі роки стати стилем життя.

Потрібно пам’ятати, що Ваша допомога необхідна не тільки в день донора, а й кожного дня!

Донорство – місія благородна і вкрай необхідна суспільству. Врятуй життя – стань донором.