Оновлена інформація щодо спалаху гострих кишкових інфекцій

Станом на 23.06.2021 зареєстровано 89 випадків захворювання, у т.ч. 19 серед дітей.

У закладах охорони здоров’я (КНП «Міська клінічна лікарня №31» ХМР, КНП «Міська дитяча клінічна лікарня №19» ХМР, КНП «Міська лікарня №3» ХМР, КНП «Краснокутська центральна районна лікарня» Краснокутської селищної ради, КНП «Валківська центральна районна лікарня» Валківської селищної ради) продовжують лікування 69 хворих, 4 – знаходяться на амбулаторному лікуванні.

Двоє хворих, зареєстрованих 22.06.2021 є мешканцями м. Луганськ, які 16.06.2021 знаходились у відрядженні у м. Харків та у ресторані «Якіторія» вживали суші.

За результатами бактеріологічного обстеження хворих у 42-х осіб, у т.ч. 2 працівники закладу, виділена культура роду сальмонела, що підтверджує клінічні та дані первинного епідеміологічного розслідування на користь бактеріальної інфекції. У 6 – ти працівників з носу виділено патогенний стафілокок.

Також, у одного хворого виділено патогенну кишкову паличку, у 6-ти умовно-патогенні збудники.

В об’єктах зовнішнього середовища та харчових продуктах виявлено:

–  з 3-х проб харчових продуктів (омлет, сир м’який, салат) та 1 змиву відібраних у закладі («розділова дошка») виділена культура роду сальмонела;

–  з 5-ти змивів відібраних у закладі виділена клебсієла пневмонія;

– з 1 проби харчового продукту відібраної у закладі (курятина відварна) виділена клебсієла пневмонія;

– з 5-ти проб харчових продуктів відібраних у домашньому вогнищі (роли) виділена культура роду сальмонела.

Ймовірною причиною виникнення спалаху було вживання неякісних харчових продуктів (суші), які були виготовлені та реалізовані без дотримання вимог санітарного законодавства.

Обставини, що сприяли виникненню спалаху та джерело інфекції встановлюється.

Протиепідемічні заходи та лабораторні дослідження тривають.