Мухи як фактор передачі інфекції

На сьогодні фауна містить близько 3 650 видів мух. У нашій місцевості переважають головним чином кімнатна муха, осіння жигалка, сіра м’ясна, синя і зелена мухи.

Кімнатна (хатня) муха в дикій природі не зустрічається, належить до синантропних комах, так як її життя тісно пов’язане з життєдіяльністю людини. Кімнатні мухи найдокучливіші та всюдисущі. Вони легко потрапляють в житло, будівлі для утримання свійської худоби та птиці. За допомогою вітру чи автомобілів  долають великі відстані, спритно пересуваються  по стінах і стелі завдяки кігтикам і липким  подушечкам. При цьому, дрібні щетинки їх лапок слугують «транспортним засобом» для різноманітних видів мікроорганізмів.

На відміну від кімнатної, мухи інших видів мешкають на відкритому повітрі: на прилавках ринків та продуктових кіосків, на контейнерах для зберігання сміття та харчових відходів, на стінах надвірних вбиралень тощо.

За своє життя муха відкладає до 500 яєць. Період розвитку від яйця, личинки, лялечки до мухи займає близько місяця. Через дві години після виплоду муха уже починає їсти, а розпочинає кладку яєць уже через три дні після виходу з лялечки. Одна окрема муха і її потомство можуть впродовж трьох місяців утворити мільйонну популяцію.

У мух добре розвинений нюх – за запахом вони вибирають собі місця для відкладання яєць. Це – вигрібні ями, надвірні вбиральні, всілякі звалища, контейнери для сміття, врешті продукти, які зберігаються в неналежних умовах. Харчуються мухи усим, що вживає людина, але, насамперед,  їх приваблюють екскременти, тухле м’ясо,  гнилі рослинні залишки та залишки мертвих птахів та тварин. Мухи не можуть харчуватися твердою їжею. Щоб перевести її в напіврідкий стан, муха випускає на неї травний сік. Разом з їжею в організм мухи потрапляють різні мікроорганізми, які  в її кишківнику не гинуть, і, обробляючи їжу своїм травним соком, разом з ним назовні виділяються цілком життєздатні мікроорганізми. Так вони потрапляють на продукти харчування, кухонні та столові належності, а звідти згодом переносяться в організм людини. Із гігієнічних міркувань кімнатна муха є однією із найнебезпечніших істот у світі. Постійно переміщуючись між продуктами харчування, харчовими відходами та фекаліями, мухи збирають на ворсистий покрив тіла більш ніж 6 мільйонів мікроорганізмів. В кишківнику мухи їх близько 28 мільйонів.

Перелік збудників інфекційних хвороб, що переносять мухи дуже різноманітний, у першу чергу  кишкової групи (дизентерії, холери, черевного тифу, паратифів). Саме спалахи гострих кишкових інфекцій припадають на літній період коли чисельність мух найбільша. Мухи  відіграють значну роль у поширенні туберкульозу, дифтерії, сибірки. Вони можуть переносити  яйця гельмінтів та цисти найпростіших.

Заходи боротьби з мухами включають комплекс санітарно-профілактичних та винищувальних робіт. Санітарно-профілактичні заходи: насамперед – дотримуватись елементарних правил гігієни: ретельно та часто мити руки, підтримувати в приміщенні чистоту, завчасно виносити сміття та ін.; запобігати доступу комах в житлові приміщення, особливо в ті, в яких проводиться приготування, зберігання та вживання їжі; не створювати для мух привабливих принад: не залишати в приміщенні немитого посуду, залишків їжі,  крихт хліба, цукор; старанно закривати продукти харчування, які будуть вживатися без термічної обробки; затягувати москітною сіткою або марлею відкриті вікна та кватирки.

Винищувальні заходи найкраще розпочинати із знищення їх личинок навесні. У період з червня по серпень, коли спостерігається найбільша чисельність мух, їх знищують  із застосуванням клеєвих липких пасток (стрічок), антимоскітних ламп, електромуховпіймачів, ультразвукових пристроїв та дезінсекційних препаратів. Слід пам’ятати, що хімічні препарати (інсектициди), придбані в місцях несанкціонованої торгівлі, сумнівного походження, без сертифікатів якості не гарантують позитивний результат, а  несуть потенційну загрозу здоров’ю та життю людини.

Фахівцями відділень дезінфектології Державної установи «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я  України» проводиться боротьба з комахами на договірній основі  зареєстрованими чинним порядком та дозволеними до використання в Україні  хімічними засобами.

Детальніше звертайтеся за телефоном  3150143.