В Україні триває вакцинальна кампанія проти COVID-19

вакцинація щоденна

Україна веде активні перемовини з усіма надійними виробниками для того, щоб збільшити доступ українців до ефективної та безпечної вакцини. Питання отримання вакцин проти COVID-19 перебуває під невпинним контролем Президента України Володимира Зеленського. Максимально інтегровано і залучено до перемовин Міністерство закордонних справ, яке використовує всі можливі дипломатичні канали. Адже забезпечення вакцинами — питання національної безпеки, і так само в усьому світі ним займається керівництво держави. В усьому світі в черзі на імунізацію проти COVID-19 стоїть понад 7 мільярдів людей, а потужності з виробництва цих вакцин є обмеженими

Вакцинація для груп ризику, визначених у Дорожній карті, є безоплатною. За вакцину платять держава та донори — благодійні організації. Також Україна отримує вакцину через глобальну ініціативу COVAX безкоштовно, за рахунок внесків від інших країн та приватних донорів. Якщо вам пропонують заплатити за вакцинацію в державній клініці, будь ласка, повідомляйте в контакт-центр МОЗ України з питань COVID-19 за безкоштовним номером телефону: 0 800 60 20 19.

Як працює вакцина проти COVID-19?

Вакцини діють, імітуючи збудник інфекції — віруси, бактерії або інші мікроорганізми, які можуть спричинити захворювання. Вони «навчають» нашу імунну систему швидко та ефективно реагувати на збудник.

Традиційно через щеплення вводять ослаблену форму збудника інфекції, що дозволяє нашій імунній системі сформувати пам’ять про неї. Отже, імунна система зможе швидко розпізнати та побороти інфекцію, перш ніж людина захворіє. Так працюють деякі сучасні вакцини від COVID-19.

При розробленні інших вакцин використовуються нові підходи: йдеться про так звані РНК- та ДНК-вакцини. Замість того, щоб вводити антигени (речовини, які змушують нашу імунну систему виробляти антитіла), РНК- та ДНК-вакцини дають нашому організмові необхідний генетичний код, щоб наша імунна система сама виробляла антиген.

Який імунітет триває довше — набутий після хвороби на COVID-19 чи здобутий внаслідок вакцинації?

Захист від вірусу, який людина отримує після того, як перехворіла, називається імунітетом, що набутий природним шляхом. Антитіла, які виробляються в організмі до SARS-CoV-2, з’являються не відразу, а протягом перших кількох тижнів після зараження, а їх наявність вказує на те, що людина була інфікована SARS-CoV-2 незалежно від перебігу захворювання (безсимптомної, легкої чи важкої форми). Наскільки людина з природним імунітетом буде захищена від повторного зараження, залежить від багатьох факторів та індивідуальних особливостей, які на сьогодні остаточно не встановлені. Перед вакцинацією не потрібно здавати ПЛР-тест на COVID-19, чи на антитіла до нього. Не завжди при проведенні ІФА-тестів для визначення антитіл у осіб після вакцинації, визначаються антитіла, що утворюються після вакцинації. Антитіла після вакцинації виробляються до конкретного фрагмента вірусу. У випадку векторних чи мРНК вакцин проти COVID-19 — до спайк-протеїну. Суть вакцин у тому, щоб організм напрацював антитіла та клітини до знешкодження вірусу SARS-Cov-2

Що таке імуногенність вакцин?

Імуногенність – це здатність вакцини стимулювати утворення антитіл та клітин. Іншими словами, це показник, що визначає відсоток тих, у кого відбулася імунна відповідь або сила імунної відповіді. Всі вакцини проти COVID-19, які зараз застосовуються мають високу імуногенність. Відомо, що ті, хто мають антитіла після хвороби, можуть повторно захворіти. Рівень захворюваності серед вакцинованих практично не зростає.Якщо і є випадки захворювань — то вони легкі. А серед невакцинованих — рівень хворих зростає. Вакцинація – єдиний ефективний спосіб сформувати імунітет до COVID-19, щоб захистить від інфікування чи важкого перебігу хвороби.

Скільки людей потрібно вакцинувати, щоб отримати колективний імунітет від  COVID-19?

Наразі експерти точно не можуть сказати, який відсоток людей необхідно вакцинувати, щоб отримати колективний імунітет від COVID-19. Колективний імунітет є тоді, коли більшість людей вакциновані або перехворіли: саме в такому разі припиняється передача вірусу від людини до людини. Відсоток населення, який необхідно вакцинувати, щоб отримати колективний імунітет, залежить від конкретного вірусу.

Результати математичного моделювання вказують: щоб знизити поширення коронавірусної хвороби COVID-19 та смертності від неї, ефективну вакцину мають отримати від 60% до 80% населення. Утім, наразі складно визначити точніший відсоток, адже невідомо, наскільки ефективно вакцинація від COVID-19 запобігає передаванню вірусу від людини до людини. У світі тривають наукові дослідження, перші результати очікуються найближчими місяцями.

Розподіл вакцин 

Що таке COVAX?

COVAX — це глобальна ініціатива, яка має на меті пришвидшити розробку та виробництво вакцин від COVID-19 і забезпечити ними країни з низьким та середнім доходом.

Роботу COVAX координують Глобальний альянс з вакцин та імунізації (GAVI), ВООЗ та Коаліція з питань інновацій для готовності до епідемій (CEPI), а ЮНІСЕФ взаємодіє з виробниками та партнерами щодо закупівлі вакцин, а також їхнього перевезення, логістики та зберігання.

COVAX постачає в країни тільки ті вакцини, які ВООЗ включила до реєстру засобів для використання в надзвичайних ситуаціях.

Цілі COVAX у світі:

  • вакцинація щонайменше 20% населення країн;
  • доступ країн до різних вакцин;
  • постачання вакцин, щойно вони з’являються;
  • завершення гострої фази пандемії;
  • відновлення економіки.

COVAX в Україні:

  • може безкоштовно забезпечити вакцини для 8 млн людей в Україні;
  • надаватиме Україні вакцини від COVID-19 в першу чергу (30 січня підтверджено, що Україна ввійшла до переліку країн, які отримають вакцини в першій хвилі розподілу);
  • протягом лютого забезпечить наявність вакцини компанії Pfizer/BioNTech для медиків стаціонарів COVID-19 та екстреної допомоги;
  • під час другого постачання, до кінця другого кварталу 2021 року, надасть українцям від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцин компанії AstraZeneca.

Як відбувається реєстрація вакцин в Україні?

Україна максимально спростила процес реєстрації вакцини.

Президент підписав закон, який спрощує процедуру реєстрації та використання вакцин від COVID-19 в Україні та скорочує її до п’яти днів.

10 лютого 2021 року компанія Sinovac подала заявку про державну реєстрацію в Україні вакцини проти COVID-19 під зобов’язання для екстреного медичного застосування.

22 лютого 2021 року вакцину Oxford/AstraZeneca (Covishield) проти COVID-19 зареєстровано в Україні для екстреного медичного застосування.

22 лютого 2021 року вакцину Pfizer/BioNTech проти COVID-19 зареєстровано в Україні для екстреного медичного застосування.

9 березня Міністерство охорони здоров’я України зареєструвало вакцину CoronaVac виробництва компанії Sinovac Biotech Ltd.

20 квітня 2021 року Міністерство охорони здоров’я України зареєструвало вакцину AstraZeneca-SKBio для екстреного медичного застосування.

8 лютого Кабмін заборонив в Україні реєстрацію вакцин, які розробляли чи виробляють в Росії.

Безпечність вакцини 

 Чи безпечна вакцина від COVID-19? Як ї перевіряють?

Усі вакцини, які перебувають на ІІІ фазі клінічних випробувань, пройшли стадію перевірки на безпечність.

Кожна країна має регуляторні органи, які контролюють безпеку та ефективність вакцин перед їхнім широким використанням. В усьому світі ВООЗ координує низку незалежних технічних органів, які перевіряють безпеку вакцин до і навіть після їхнього запровадження. Суворі тести та клінічні випробування, котрі пройшли вакцини, схвалені ВООЗ для використання, підтверджують їхню безпечність та ефективність у боротьбі із захворюваннями.

Незважаючи на те, що вакцини проти COVID-19 розробляються дуже швидко, вони зможуть отримати необхідні дозволи регуляторних органів, тільки якщо вони відповідають суворим стандартам безпеки та ефективності.

Чи можна вакцинуватися від COVID-19, якщо ви вагітні або годуєте грудьми?

Висновки Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики:

  • вагітні можуть важче переносити COVID-19;
  • якщо вагітна має високий ризик захворіти на COVID-19, наприклад жінка працює в ковідній лікарні та/або має супутні захворювання, вона може обговорити можливість вакцинації з лікарем;
  • якщо, на думку лікаря, користь від вакцинації перевищує потенційні ризики від неї, то жінку рекомендовано щепити мРНК-вакциною (в Україні поки використовується тільки одна така вакцина – Comirnaty від Pfizer-BioNTech);
  • якщо вагітна отримала першу дозу вакцини проти COVID-19 на векторній платформі (в Україні з таких вакцин поки зареєстрована лише AstraZeneca (Covishield, SKBio) до настання або під час вагітності, то лікар має розказати їй про співвідношення ризиків та користі від другого щеплення. На основі цього жінка сама вирішуватиме, чи отримати другу дозу цією ж вакцини під час вагітності чи вже після пологів;
  • рутинне проведення тесту на вагітність перед вакцинацією проти COVID-19 не рекомендоване;
  • жінки, що вигодовують дітей грудним молоком, можуть бути вакциновані без застережень;
  • інструкцією вакцини CoronaVac від Sinovac Biotech, яку теж використовують в Україні, забороняється щеплення нею вагітних та жінок, які вигодовують грудним молоком.

 Чи правда, що вакцини впливають на жінок гірше, ніж на чоловіків?

Немає жодних досліджень, які б свідчили про те, що жінки мають сильніші реакції на вакцину. Те, що повідомлення про побічні реакції від жінок надходять частіше, може бути пов’язаним з тим, що їх вакциновано на 4% більше.

Чи може вакцинація вплинути на результати мамографії? 

Так. Збільшення лімфатичних вузлів є нечастою побічною реакцією на вакцину Comirnaty/Pfizer-BioNTech. Потрібно зважати на це, якщо ви збираєтеся робити мамографію.

Чи впливає вакцина на менструальний цикл? 

Поки що немає досліджень, які підтвердили би вплив вакцин на менструальний цикл. Порушення менструального циклу – досить поширене явище, яке може бути викликане стресом, зміною ваги, зміною фізичної активності і фоновими захворюваннями. У разі порушення циклу після вакцинації варто звернутися до гінеколога.

Чи слід відкладати планування вагітності через вакцинацію? 

COVID-19 несе високі ризики для вагітних перенести хворобу тяжко, тому лікарі радять вакцинуватися жінкам, які планують завагітніти. Проте відкладати вагітність через вакцинацію не потрібно. Водночас вагітні не брали участь в клінічних дослідженнях вакцин і наразі даних для висновків щодо безпечності – дуже мало.

 Чи може вакцина викликати безпліддя? 

Ні. За чутками, вакцина від Pfizer може викликати імунну відповідь проти плацентарного білка. Але тоді так само відбувалося б і під час захворювання на COVID-19. Це означало б, що мільйони жінок дітородного віку по всьому світі, які перенесли COVID-19 за останній рік, не можуть мати дітей. А це неправда

Чи можна вакцинувати дітей від COVID-19? 

Ті вакцини від COVID-19, які наразі схвалені для екстреного застосування, і ті, які проходять клінічні випробування, не включали дітей до 16 років до груп досліджень. Відповідно інформація про безпеку, переносимість та ефективність вакцин від COVID-19 серед дітей віком до 16 років наразі невідома. Тому такі вакцини не допущені до застосування серед дітей віком до 16 років.

Під час пандемії важливо переконатися, що дитина продовжує регулярно отримувати рутинні щеплення.