Всесвітній день боротьби з гепатитами

Щорічно 28 липня під егідою Міжнародного альянсу по боротьбі з гепатитом проводиться Всесвітній день боротьби з гепатитами.

Метою заходу є  підвищення обізнаності громадськості щодо симптомів, методів діагностики, лікування та профілактики гепатитів.

Гепатит – це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Існує 5 основних вірусів гепатиту: типи А, В, С, Д і Е. Кожен з цих типів може мати серйозні наслідки для здоров’я. Зокрема, гепатити В і С призводять до розвитку хронічного захворювання у сотень мільйонів людей і, в цілому, є найпоширенішою причиною цирозу і раку печінки.

Єдиним джерелом інфекції при вірусних гепатитах є хвора людина або вірусоносій.

Симптоми у різних типів вірусних гепатитів можуть бути схожими, особливо на ранніх стадіях захворювання. До них відносять: жовтяницю, підвищення температури тіла, загальну слабкість, біль у правому підребер’ї.

Найпоширеніший вірусний гепатит А. Вірусний гепатит Е дуже схожий за всіма параметрами на гепатит А, але поширений переважно у країнах Азії та Африки. Основні шляхи та фактори передачі при гепатитах А та Е – харчовий, водний, контактно-побутовий.

Вірусні гепатити В, С, та Д відносяться до інфекцій, які передаються через контакт з кров’ю або іншими біологічними рідинами організму інфікованої людини (при переливанні донорської крові та її компонентів, операціях, ін’єкціях, статевим шляхом, від матері до дитини, при проведенні пірсингу, татуювання, манікюру, педикюру).

Як підкреслюють у Центрі громадського здоров’я МОЗ України, у разі, якщо людина підозрює у себе гепатит, слід звертатись до сіменого лікаря або інфекціоніста. Лише медичний спеціаліст може правильно визначити діагноз, ступінь пошкодження печінки та призначити лікування.

Для прискорення подолання вірусних гепатитів ВООЗ розробила Глобальну Стратегію сектору охорони здоров’я, направлену на скорочення нових випадків гепатиту В та С, кількості смертей. Досягнути цілей передбачено шляхом:

  • підвищення рівня охоплення дітей щепленнями проти вірусного гепатиту А та В;
  • попередження передачі гепатиту В від матері до дитини, що включає охоплення вакцинацією, допологове тестування та використання противірусних препаратів у вагітних жінок з вірусним гепатитом В;
  • забезпечення безпеки донорської крові та її компонентів, ін’єкцій та хірургічних втручань;
  • впровадження програм зменшення шкоди для осіб, які вживають психоактивні речовини ін’єкційно;
  • розширення доступу до діагностики та лікування вірусних гепатитів В та С із використанням сучасних та найбільш ефективних методів діагностики та лікарських засобів.

У 2019 році Україна приєдналася до Глобальної стратегії з елімінації вірусних гепатитів В та С, ухваливши Державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції/СНІДУ, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року. В рамках зазначеної Стратегії визначено ключові цілі і завдання, спрямовані на елімінацію вірусних гепатитів, як загрози громадському здоров’ю.