В Україні триває вакцинальна кампанія проти COVID-19

вакцинація щоденна

Які є протипоказання для вакцинації від COVID-19?

  • Важка алергічна реакція на попередню дозу вакцини.
  • Гіперчутливість до одного з компонентів вакцини (дізнатися про склад вакцини можна у медичних працівників, які проводять вакцинацію).
  • Гостре захворювання (температура тіла вище 38,5ºC) .
  • Незначні інфекції, наприклад застуда або субфебрильна температура, не повинні затримувати вакцинацію.

Чи потрібно консультуватись із лікарем перед щепленням від COVID-19?

Людям, які приймають препарати, що впливають на імунну систему, мають серйозні хронічні захворювання або ж схильні до важких алергічних реакцій, потрібно проконсультуватись про вакцинацію з своїм лікарем завчасно та повідомити про них медичного працівника, який проводить щеплення. Також перед вакцинацією проводиться медичний огляд пацієнтів. Будь ласка, повідомляйте лікаря, який вас оглядає перед вакцинацією, про будь-які алергічні реакції, що були раніше.

Які є обмеження щодо вакцинації проти COVID-19 людей з алергією в анамнезі?

Якщо ви знаєте, на що у вас алергія, ознайомтеся зі складом вакцини в інструкції на сайті Державного експертного центру МОЗ України (www.dec.gov.ua), на сайті vaccination.covid19.gov.ua та запитайте про нього в медпрацівників, які проводять вакцинацію.

Що робити, якщо я не знаю, чи є в мене алергія на щось зі складу вакцини?

Тяжка алергічна реакція – анафілактичний шок – на вакцину вкрай рідкісна. Вона може проявитися в перші секунди чи хвилини після щеплення. Саме тому вас попросять залишитись у пункті щеплення ще на пів години, щоб у разі серйозної алергічної реакції (анафілактичного шоку) вам надали вчасну і правильну медичну допомогу.

В мене алергія на пилок чи пил. Мені можна вакцинуватися проти СOVID-19?

Так, можна. Побутова чи сезонна алергії не є протипоказанням для вакцинації взагалі, зокрема проти COVID-19. Люди з полінозом чи алергійним ринітом можуть вакцинуватися навіть в період загострення хвороби.

Чи можна вакцинувати людей з онкологічними хворобами?

Люди з онкологією в групі ризику і можуть дуже важко перенести COVID-19, тому їм обов’язково треба щепитися проти коронавірусної інфекції.

Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) дійшла висновку, що для щеплення онкохворих можна використати будь-яку з наявних в Україні вакцин проти COVID-19. Втім, якщо людина проходить курс імуносупресивної терапії, вакцинація може не мати належного ефекту. Тому варто порадитися з лікарем, коли саме краще зробити щеплення. Пріоритет у вакцинації проти COVID-19 мають також члени родини та особи, які постійно проживають в одному помешканні із людиною з онкологією або безпосередньо доглядають за нею

Як вакцинують проти COVID-19 людей з автоімунними/системними захворюваннями?

Застереження у випадку вакцинації людей з імуносупресією пов’язані не з безпекою (можливими реакціями на вакцину), а з ефективністю вакцинації для них. У таких людей імунна відповідь на вакцину може бути не оптимальною. Незважаючи на це, людям з імуносупресією рекомендується вакцинуватися від COVID-19 і скористатися шансом на захист – оскільки захворювання на COVID-19 може бути для них смертельним. Тим пацієнтам, які ще не отримують лікування, в ідеалі рекомендують отримати щеплення за два тижні до початку планової імуносупресивної терапії.

Чи можна вакцинувати проти COVID-19 ВІЛ-позитивних людей?

Так, можна і треба. Люди з ВІЛ у групі ризику щодо тяжкого перебігу COVID-19.

Чи можна робити щеплення проти COVID-19 людям з бронхіальною астмою, серцево-судинними захворюваннями, діабетом? 

Вакцини від COVID якраз і покликані захистити людей з хронічними захворюваннями, які ризикують важко захворіти на COVID-19 чи померти від ускладнень. Тому їм необхідна ця вакцинація.

Що робити тим маломобільним пацієнтам, які підпадають під щеплення вакциною CoronaVac/Sinovac, але мають серйозні невропатологічні захворювання, які є прямим протипоказанням до введення цієї вакцини?

Вакцина CoronaVac була обрана для щеплення маломобільних пацієнтів через те, що вона постачається в однодозових флаконах і це уможливлює її використання для щеплення лише одного або декількох пацієнтів за раз. Вимога використання однодозових вакцин є необхідним для дотримання умов безпечності вакцини й уникнення утилізації невикористаних доз у багатодозових флаконах. Через глобальний дефіцит вакцини використання багатодозових флаконів для вакцинації одного-двох пацієнтів не раціональне.

Як відбувається введення вакцини?

Вакцина вводиться у вигляді ін’єкції в м’яз плеча.

Вакцинація більшістю вакцин від COVID-19 проходить у два етапи. Наприклад, якщо  ви отримали одну дозу AstraZeneca/Oxford (Covishield), ви повинні отримати і другу дозу цієї ж вакцини за 4-12 тижнів (оптимально 8-12 тижнів), щоб завершити курс вакцинації.Якщо ви захворіли на COVID-19 після отримання першої дози вакцини, другу дозу рекомендовано відтермінувати на 6 місяців. Проте за бажанням ви можете вакцинуватися раніше 6-місячного терміну, але не раніше ніж через 28 днів (4 тижні) від першого дня появи симптомів або лабораторного підтвердження діагнозу COVID-19 методом ПЛР-тестування.

Як вакцинують проти COVID-19 людей з серйозними порушеннями згортання крові (коагулопатіями)?

Для вакцинації використовують тонку голку (розмір 23G або меншого розміру), після введення вакцини сильно натискають на місце введення (без тертя) протягом щонайменше 2 хв. Пацієнту або членам сім’ї, батькам обов’язково повідомляють про ризик розвитку гематоми від ін’єкції.

Які є можливі реакції на вакцину від COVID-19?

Вакцинація від COVID-19 допоможе вам розвинути імунітет до вірусу. Ваш організм може певним чином реагувати на вакцину, це означає, що ваше тіло вибудовує захист. Можливі такі реакції:

  • почервоніння, біль, набряк у місці ін’єкції,
  • лихоманка чи озноб,
  • головний біль, біль у м’язах чи суглобах, біль у животі,
  • збільшені лімфатичні вузли,
  • нудота,
  • втомлюваність,
  • безсоння,
  • запаморочення.

Ці реакції є нормальними та минають за кілька днів після вакцинації. Якщо ви відчуваєте дискомфорт, зверніться до свого сімейного лікаря чи терапевта за рекомендаціями.

В яких випадках після проведення щеплення потрібно негайно звернутись до лікаря?

У випадку виникнення наступних симптомів, навіть якщо вас не вакцинували, повідомте про це свого лікаря або зверніться до медичного закладу:

  • судоми,
  • втрата свідомості,
  • блювання,
  • висип на тілі,
  • сильний біль,
  • температура понад 38°C,
  • сплутаність мови.

Важливо не пропустити розвиток іншого захворювання, яке співпало в часі з вакцинацією і потребує своєчасного надання допомоги.

Чи можна захворіти на COVID-19 через те, що вакцинувався? Чи може вакцина спричинити захворювання?

Вакцина від COVID-19 не може спричинити захворювання.

Однак, існує ймовірність того, що ви отримаєте першу дозу вакцини вже інфікованим, коли симптоми хвороби ще не розвинулись.

Або ж інфікуєтесь та захворієте після проведення вакцинації. Нагадуємо, що організм після щеплення напрацьовує імунітет щонайменше три тижні. Як показує аналіз даних клінічних досліджень, ефективність вакцини після одноразової стандартної дози становить 76% з 22 по 90 день. Рівень антитіл зберігається протягом цього періоду з мінімальним зниженням.

Навіть через три тижні після введення другої дози вакцини існує невелика вірогідність того, що ви все одно захворієте. Але в цьому випадку ви найімовірніше перенесете захворювання легко і без ускладнень. Загальна слабкість або підвищення температури − це звичайна реакція на вакцину проти COVID-19. Ці симптоми зникають через кілька днів після вакцинації. Проте якщо у вас з’явились характерні симптоми захворювання на COVID-19: висока температура, постійний кашель, втрата нюху чи смаку, – слід звернутися до лікаря.

Чи безпечні вакцини, якими проводять щеплення?

Так,безпечні.Станом на 10 березня Всесвітня організація охорони здоров’я схвалила для екстреного використання 4 вакцини проти COVID-19. А саме: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/Covishield (Індія), AstraZeneca/SKBio (Південна Корея), Moderna. На останніх стадіях погодження знаходяться вакцини Sinovac та Sinopharm. Також у ВООЗ є 256 вакцин-кандидатів, із них 74 вакцини — на стадії клінічних розробок.

На цьому етапі українців вакцинують Сovishield/AstraZeneca. Вона схвалена ВООЗ для екстреного використання і пройшла перевірку Європейським агентством із лікарських засобів.

Як стати в чергу на вакцинацію?

Записатись в чергу на вакцинацію можна:

  • заповнивши анкету на сайті або в мобільному додатку Дія
  • зателефонувавши в контакт-центр МОЗ з питань COVID-19:  0 800 60 20 19
  • звернувшись до свого сімейного лікаря

Якщо я вакцинований, я можу їхати за кордон без здавання тесту на COVID-19 на кордоні чи аеропорту?

Правила в’їзду кожна країна встановлює самостійно. Потрібно слідкувати за умовами на офіційних ресурсах країни, в яку прямуєте.

Чи можна вакцинуватись вакцинами одного розробника, які виготовлені в різних країнах?

Людям, яким зробили перше щеплення проти COVID-19 вакциною AstraZeneca/Covishield, виготовленою індійським Інститутом сироватки крові, можна робити друге щеплення вакциною AstraZeneca, виробленою на інших майданчиках в інших країнах. Такі рекомендації Міністерству охорони здоров’я України надала Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ). Вакцина AstraZeneca (AZD1222) індійського виробництва (Covishield) та вакцина, виготовлена південнокорейською компанією SK Bioscience Co Ltd. (AstraZeneca-SKBio), є ідентичними за складом та технологіями виготовлення, не розглядаються, як різні вакцини та є взаємозамінними, пояснили в НТГЕІ.

Чи можна вакцинуватись вакцинами різних виробників? 

Вакцини різних типів не є взаємозамінними. Тобто людей, які отримали першу дозу векторної вакцини AstraZeneca/Covishield, не можна щепити другою дозою вакцини іншого типу, наприклад мРНК-вакциною Pfizer[1]Biontech або інактивованою вакциною CoronaVac/Sinovac, бо ці препарати використовують різні принципи роботи і мають різний склад.