Педикульоз

На тілі людини паразитує три  види вошей: головні, платяні та лобкові. Ураження головними та платяними вошами називається педикульозом (від лат. «рediculus» – воша), лобковими — фтиріоз. Воші протягом свого життя перебувають на тілі людини і живляться тільки ії кров’ю. Тривалість життя воші  20-45 днів. При своєму розвитку вони проходять 3 стадії: яйце – «гнида», личинка та статевозріла воша. В середньому на добу самиця відкладає до 10 яєць (гнид), а за все своє життя – близько 300.

Педикульоз можна дістати практично в будь-якому місці, де можливий тісний контакт однієї людини з іншою: в магазині, потязі чи іншому громадському транспорті і навіть у туалетах, лазнях, саунах, басейнах, спортивних роздягальнях. Розповсюджуються, переповзаючи з однієї людини на іншу при безпосередньому контакті, при користуванні спільними речами – одягом, білизною, головними уборами, гребінцями, щітками для волосся та інше.  Більш того, воша може протягом 2-3 днів просто очікувати нового  господаря.    Діти найбільш уразлива категорія серед інших, і цьому сприяє висока контактність в організованих колективах (дитячих садках, школах, таборах, тощо), близьке спілкування на дитячих майданчиках під час ігор, на дитячих святах. Загалом за статистикою діти заражаються вошами в 5 разів частіше за дорослих. Збереженню завошивленості також сприяють скупченість населення, порушення санітарно-гігієнічного режиму, невиконання правил особистої гігієни.

Педикульоз є самостійним захворюванням, яке вимагає своєчасного виявлення, лікування та профілактики. Окрім безпосереднього паразитизму платяні та головні воші є переносниками волинської лихоманки, висипного та зворотного тифу, тому профілактика педикульозу та боротьба з ним має велике протиепідемічне значення.

З метою виявлення педикульозу медичні працівники  проводять огляди населення різних категорій відповідно до чинних нормативних актів. Своєчасне та повноцінне реагування на кожен виявлений випадок – запорука попередження розповсюдження педикульозу серед населення. Дезінсекція завошивлених осіб проводиться силами медперсоналу, що здійснює огляди, або спеціально виділеним для цієї мети медперсоналом медичних, дитячих, навчальних закладів. Враховуючи початок нового навчального року, актуальним є наявність сучасних, дозволених до використання педикулоцидів для обробки завошивлених осіб у цих закладах.

За епідпоказниками в осередку педикульозу проводиться заключна дезінсекція приміщень та камерне знезараження речей.

Камерне знезараження проводиться  фахівцями відділень дезінфектології відокремлених структурних підрозділів ДУ«Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» у загальному комплексі заключних дезінсекційних заходів в осередках педикульозу.

Адреси та контактні телефони філій ДУ«Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» зазначені на нашому сайті в розділі «Структура».