Карта нерекомендованих для купання місць у Харківській області (оновлена)

За результатами останніх вірусологічних досліджень виявлені антигени ротавірусів у воді Оскільського водосховища (пляж в смт Борова Ізюмського району) та в річці Берестовій (пляж в смт Зачепилівка Красноградського району). Присутність у воді поверхневих водойм антигену ротавірусу свідчить про наявність в ній збудника ротавірусної інфекції та є підставою для заборони використання цих водойм для купання.

Наразі у зв’язку з наявністю збудників інфекційних захворювань (гепатиту А та/або ротавірусної інфекції) також не рекомендується купання у наступних водоймах: ставок Копань в місті Богодухові, річка Уди в смт Золочів Богодухівського району, річка Сіверський Донець у м. Ізюм, Петренківське водоймище у м. Харків.

Внаслідок перевищення нормативного вмісту лактозопозитивних кишкових паличок залишаються актуальними рекомендації щодо обмеження використання водойм для купання в межах акваторії пляжів на Основ’янському озері, Безлюдівському водоймищі, в Журавлівському гідропарку (місто Харків), на річці Берестова (місто Красноград), на ставку «Комсомольський» (смт Кегичівка Красноградського району) та Бритайському водосховищі (Катеринівський старостинський округ Лозівського району).
Перелік пляжів, які наразі не є безпечними для купання, відображені на карті, яка оновлюється при отриманні нових результатів лабораторних досліджень.

Перелік місць масового відпочинку на водних об’єктах, які знаходяться під моніторинговим контролем Державної установи «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» розміщено тут: https://drive.google.com/open?id=1pNY_uvu9dpvJwFM9vkmt5yH6WYgMS-Pt&usp=sharing