Фахівці вірусологічних лабораторій Держсанепідслужби обмінялися досвідом щодо контролю ентеровірусів

Семінар-нарада з елементами тренінгу “Організація вірусологічного контролю та моніторингу циркуляції поліо- та інших неполіомієлітних ентеровірусів серед людей та об’єктів довкілля” зібрала в Києві фахівців вірусологічних лабораторій Держсанепідслужби України.
«Ускладнення епідемічної ситуації з поліомієліту в Україні поставило під загрозу збереження статусу країни, як вільної від поліомієліту, – зазначив Святослав Протас, керівник Держсанепідслужби України. – Це потребує термінового впровадження додаткових заходів із посилення вірусологічного моніторингу в межах епідеміологічного нагляду за цією інфекцією».
Непрогнозоване зростання цін на імунобіологічні препарати для визначення поліовірусів та неполіомієлітних ентеровірусів у об’єктах довкілля та серед різних груп населення призвело до зменшення кількості лабораторних досліджень. Такий стан речей впливає на об’єктивність та оперативність оцінки епідемічної ситуації з поліомієліту в різних регіонах України.
У ситуації, що склалася в країні, виникла нагальна потреба збільшити кількість досліджень стічної води та клінічного матеріалу від різних груп населення з інфекційними хворобами, де не виключене ентеровірусне походження. Це дозволить оперативно визначити змінені поліовіруси місцевого походження або занесення їх з ендемічних з поліомієліту країн та невідкладно впроваджувати профілактичні та протиепідемічні заходи для стабілізації епідемічної ситуації. Увагу фахівців вірусологічних лабораторій загострили на раціональному плануванні досліджень об’єктів навколишнього середовища. Головні об’єкти досліджень – стічні води та вода з відкритих водойм. Показники досліджень зразків із цих джерел важливі для оцінки циркуляції ентеровірусів та поліовірусів на відповідній території. Дослуджуючи їх можна говорити про раціональне використання витратних матеріалів. Спираючись на рекомендації ВООЗ, не варто проводити дослідження питної води.
Метою серії нарад для фахівців вірусологічних лабораторій обласних лабораторних центрів є обмін досвідом з питань організації та проведення вірусологічного моніторингу об’єктів довкілля, обговорення взаємодії з лікувально-профілактичними закладами, оформлення необхідної супровідної документації, а також відпрацювання та закріплення практичних навичок проведення вірусологічних досліджень.
Практичні заняття покликані уніфікувати методику проведення досліджень на усіх етапах.

З сайту Державної-санітарно епідеміологічної служби України