94% госпіталізованих з COVID-19 в Україні 18-24 жовтня – невакциновані

З 18 по 24 жовтня 2021 року в Україні з коронавірусною хворобою було госпіталізовано 33 551 людина, з яких 31 493, або 94%, не отримали жодної дози антиковідної вакцини. Про це свідчать дані інформаційно-аналітичної системи MedData.

Нагадаємо, що вакцини захищають від важкого перебігу, госпіталізації та смерті від COVID-19. Втім слід пам’ятати, що найкращий захист вибудовується через 14 днів після отримання 2-ї дози вакцини.

В Україні поступово збільшується охоплення вакцинацією від COVID-19 літніх людей, які найбільше ризикують тяжко перехворіти та померти від цієї хвороби. На 25 жовтня 2021 року хоча б однією дозою антиковідної вакцини щеплено 25%, або 2,25 млн осіб, віком 60+, дві дози отримали 20%, майже 1,8 млн.

Можливість щепитися недалеко від дому вже мають і мешканці найменших населених пунктів, де немає поліклінік та інших закладів охорони здоров’я. 7 жовтня Міністерство охорони здоров’я та Укрпошта почали відкривати пункти щеплень у поштових відділеннях таких сіл та містечок.

Станом на 20 жовтня у відділеннях Укрпошти різних регіонів України вже здійснили 51 567 щеплень проти коронавірусної хвороби. Лідерами є Дніпропетровська, Полтавська та Харківська області, де зробили 6 684, 6 510 та 5 138 щеплень відповідно.

На статистику захворюваності серед вакцинованих та й загалом на кількість хворих впливають підроблені документи про щеплення. Людина з придбаним сертифікатом має високі шанси потрапити в лікарню та померти від COVID-19, хоча всі вважатимуть, що вона вакцинована. Крім того, вона має більше можливостей заразити коронавірусною інфекцією інших.

Тому Міністерство охорони здоров’я просить українців, які знають про випадки підробки таких документів, повідомляти про них у поліцію або до контакт-центру МОЗ. Детальніше – bit.ly/COVID-dovidky_pidrobka

Не зволікайте та зробіть щеплення вже зараз. Шукайте список центрів та пунктів вакцинації за посиланням: list.covid19.gov.ua. Більше інформації про вакцинацію проти COVID-19 на moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov та vaccination.covid19.gov.ua.

Інформація з сайту МОЗ України