Мікробіологічний моніторинг лікарняного середовища. Як і навіщо?

Однією з провідних проблем сучасної системи охорони здоров’я є захворюваність на інфекції, пов’язані з наданням медичної допомоги (ІПНМД). Боротьба з ними являє собою складний та трудомісткий процес, насамперед тому, що збудники, як правило, достатньо широко циркулюють  у внутрішньо – лікарняному середовищі, мають високу стійкість до зовнішнього впливу (антибіотиків, антисептиків, дезінфектантів) та мають різноманітні механізми передачі.

Найважливішою частиною успішної боротьби з ІПНМД є впровадження системи інфекційного контролю (ІК) у лікувальних закладах.  Однією із складових ІК є мікробіологічний моніторинг лікарняного середовища (постійне стеження за етіологічною структурою усіх клінічних форм ІПНМД), який забезпечується відомчими бактеріологічними лабораторіями. У разі їх відсутності дослідження проводяться на договірній основі у лабораторіях, які акредитовані на дані види послуг.

Програма мікробіологічного моніторингу включає питання оцінки: бактеріологічного обстеження біологічного матеріалу від хворих та медичних працівників залежно від етіології та нозологічної форми ІПНМД,   контамінації критичних поверхонь (медичного обладнання, рук медичного персоналу),  повітря приміщень закладу, стерильності виробів медичного призначення, оцінку ефективності роботи стерилізуючої  та дезінфікуючої апаратури,  тестування активності дезінфектантів та багато іншого.

Періодичність та обсяг  даних робіт визначаються з урахуванням профілю та потужностей закладу у відповідності до чинного законодавства.

Оцінювати  дані мікробіологічного моніторингу в кожному конкретному випадку необхідно тільки в порівнянні результатів виявлення однотипних мікроорганізмів у повітрі, на різних об’єктах навколишнього середовища і клінічному матеріалу від хворих. Такий підхід дає можливість не тільки оцінити якість дезінфекційних заходів, а й встановити закономірність епідемічного процесу, виявити джерело інфекції та чинники передачі.

Досвід розвинутих країн світу свідчить, що проведення мікробіологічного моніторингу – є ефективним підходом для раннього виявлення та попередження епідемічних спалахів, раціонального використання антибіотиків та обмеження поширення госпітальних штамів – збудників внутрішньо – лікарняних інфекцій.

У складі ДУ «Харківський  ОЦКПХ МОЗ» функціонують бактеріологічна і вірусологічна лабораторії, які акредитовані Національним агентством з акредитації відповідно до вимог ДСТУ ISO/IEC, мають сучасне обладнання, широкий спектр досліджень, висококваліфікованих спеціалістів.

 

 

 

Пропонуємо співпрацю! Детальніше за телефоном  3150143