Про результати радіаційного контролю води відкритих водойм у Харківській області

Кількість природних радіонуклідів, які присутні в поверхневих водах, може змінюватись в широкому діапазоні і залежить від складу геологічних порід, особливостей їх геологічної будови, кліматичних умов та ін. Вміст природних радіонуклідів у воді джерел водопостачання може бути підвищений внаслідок скидів та викидів промислових підприємств, мінеральних добрив, радіаційних аварій.

Враховуючи, що річка Сіверський Донець використовується в якості джерела питного водопостачання для мешканців м. Харків,  радіаційний контроль за станом води здійснюється щомісячно.

За результатами моніторингових досліджень води з річки Сіверський Донець за поточний період 2021 року, питома активність 137Cs у воді не перевищувала допустимий рівень 2 Бк/л, який встановлено для питного водопостачання Державним гігієнічним нормативом «Допустимі рівні вмісту радіонуклідів 137Cs і 90Sr у продуктах харчування та питній воді».

Інформуємо, що  юридичні та фізичні особи при необхідності проведення дозиметричних досліджень з визначення  гамма-фону та вмісту радону в приміщеннях, проведення радіологічних досліджень будівельних матеріалів, харчових продуктів, лікарської сировини та інше, досліджень фізичних факторів можуть звернутися до державної установи «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» за адресою: м. Харків, Помірки  (тел. 315-00-07, 315-00-48).